Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) işbirliğiyle, kamuoyuna "erişilemeyen ilaç" olarak yansıyan, geri ödemesinde sıkıntı yaşanan bazı ilaçların temini için yeni düzenleme yapıldı.
Yeni düzenleme, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) "endikasyon dışı ilaç kullanım onayı" verilen hastalar için geri ödemelerde kolaylıklar içeriyor.
Düzenlemeye göre, SUT'ta "geri ödeme koşulu" olarak tanımlanan kriterler nedeniyle kısıtlanmış ya da tanımlanmamış ilaçlara erişim sağlayamayan hastalara, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilecek onayla ödeme yapılabilecek.
Özellikle kimi kanser ilaçları için zorunlu olan "hastanın daha önce sigara içmemiş olması" şartına karşın, TİTCK'ya bağlı bilimsel komisyonun "hastanın tedavisinin olumlu gittiği yönünde kanaat getirmesi" yeterli olacak. Bu durumda ilaca onay verilecek ve ilaç geri ödeme kapsamına alınacak.
SUT'ta tanımlı olmamasına rağmen TİTCK'nın ruhsatına onay verdiği yeni endikasyonlarda da geri ödeme yapılabilecek. Bu kapsamda, örneğin "everolimus" etkin maddeli bir ilaç, SUT'ta tanımlı olmamasına karşın, meme kanseri endikasyonunda ruhsat onayı aldığı için geri ödeme kapsamına girecek.
İlaçların ruhsatlı endikasyonuna yeni endikasyon eklenmesi halinde de hastanın SGK'daki geri ödeme sürecini beklememesi için TİTCK'nın hastaya vereceği onay yeterli olacak.