Ev sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesinin faydaları nelerdir?
Faydası saymakla bitmeyen sirke Türk mutfağının vazgeçilmez ürünleri arasında. Doğal yaşama isteği vatandaşlarda ürünleri evde hazırlama isteği uyandırmaya başladı. Peki evde ev sirkesi nasıl yapılır? Ev sirkesi yapmak için püf noktalar nelerdir? Üzüm ve elma sirkesinin faydaları nelerdir? Evde sirke yapımına dair tüm püf noktalar haberimizin detayında...

Oluşturma Tarihi: 2022-01-08 10:50:22

Güncelleme Tarihi: 2022-01-08 10:50:22

Bu yazımızda 'Evde ev sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesinin faydaları nelerdir?' sorusuna cevaplar vereceğiz. Kimyasalların ve yapay gıdaların cirit attığı şu günlerde doğal yaşama kaçış yöntemleri aranıyor. Faydası saymakla bitmeyen sirke Türk mutfağının vazgeçilmez ürünleri arasında. Doğal yaşama isteği vatandaşlarda ürünleri evde hazırlama isteği uyandırmaya başladı. Peki evde ev sirkesi nasıl yapılır? Ev sirkesi yapmak için püf noktalar nelerdir? Üzüm ve elma sirkesinin faydaları nelerdir? Evde sirke yapımına dair tüm püf noktalar haberimizin detayında...

SİRKE NEDİR?

Sirke etil alkol ve asetik asit fermantasyonları olmak üzere iki aşamalı fermantasyon uygulaması ile nişasta ve/veya şeker içeren hammaddelerden üretilir. Gıda Maddeleri Tüzüğünün 627. maddesine göre ise sirke “Üzüm ve incir gibi şekerli meyvelerin önce alkol fermantasyonuna sonra asetik asit (sirke) fermantasyonuna tabi tutulması ile elde edilen madde” olarak ifade edilmektedir. 

EV YAPIMI ÜZÜM SİRKESİ

Üzümleri yıkanıp süzülür. Plastik bir kaba doldurulur, üzerine tüm malzeme eklenir. Kabın ağzı tülbent gibi hava geçiren bir şey ile kapatılır ve serin bir yerde 20 gün kadar bekletilir. Sonra süzülür. Üzümler de iyice sıkılır va posası çıkarılıp suya karıştırılır. Ardından cam şişe veya kavanozlara dökülür. Bu şekilde 2-3 ay bekletilir. Ne kadar eskirse o kadar güzel olur.

EV YAPIMI ÜZÜM SİRKESİ MALZEMELERİ

1 kilo üzüm
3 litre su
1 yemek kaşığı iri bulgur
1 yemek kaşığı nohut
1 dilim ekmek içi
1 yemek kaşığı tuz

EV YAPIMI ELMA SİRKESİ

Elmalar dörde bölünür, büyükse biraz daha küçük kesilir. Çekirdekli kısımlar çıkarılır. Kavanozun yarısını kaplayana kadar yerleştirilir ve nohut eklenir. Üzerine içme suyu doldurulur. Çıkacak gaz için bir parça boşluk bırakmak gerekir. Bir çay kaşığı şeker ve tuz ekleyip karıştırılır. Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. Mayalanma için karışımın hava alması gerekir. 30–45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur. Sirke sinekleri oluşmaya başladığı zaman, elma posası süzülüp atılır. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır. Bir süre sonra sirkenin üzerinde sirke anası denen maya oluşur. Beyaz, şeffaf, halka biçimli maya ve keskin koku sirkenin hazır olduğunu bildirir.

EV YAPIMI ELMA SİRKESİMALZEMELER

5-6 litrelik cam kavanoz,
2 kilogram elma,
Bir çay kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
Birkaç tane nohut ya da bir parça ekmek

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Bakterileri yok etme özelliğiyle ateş düşürücü olarak kullanılır.
C vitamini içerdiği için vücut direncini arttırır, hastalığa yakalanma riskini azaltır.
Sinir sistemini onarıcı ve yapısını güçlendirici özellikleri bulunur.
Vücuttaki alkalin derecesini arttırarak PH dengesini düzenler, böylece bazı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır, cilde parlaklık verir.
Sindirim sistemi üzerinde olumlu etki yapar. Suda çözünebilen elma lifleri içerir, bu lifler bağırsak spazmlarını yatıştırır.
Elma sirkesi cilt bakımı ve vücut temizliğinde kullanılabilir. Teni yakmadan derideki fazla yağı alır ve cildi temizler.
Elma sirkesi sivilce lekeleri üzerinde kısmi iyileşme sağlar.
Bazı bakterileri ortadan kaldırma özelliği sayesinde ishal için faydalı olabilir.
Elma sirkesi suyla karıştırılıp içildiğinde hıçkırığı önler.
Kalsiyum deposu olması sayesinde elma sirkesi diş ve kemik yapısını güçlendirir, fosfor ve magnezyum da içerdiği için eklem sertliklerine ve ağrılarına karşı faydalıdır.
İçerdiği elma asidi ve enzimler sayesinde yorgunluğa, halsizliğe çözüm olur. Vücutta laktik asit birikmesini engeller, özellikle sebze suyuyla karıştırılarak içildiğinde genel hayat kalitesini yükseltir.
B12 vitamininin vücutta emilimini destekler.
Koltuk altı terlemesi ve ayak kokusuna sebep olan bakterileri yok eder.
Sivrisinek ısırıklarında ya da hafif güneş yanığında seyreltilmiş haliyle rahatlama sağlar.

Elma Sirkesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Elma sirkesi reflü ve gastrit ağrılarına iyi gelir. Gastrit mideyi kaplayan mukoza tabakasının iltihaplanmasından kaynaklanır ve ülsere dönüşebilir. Reflü probleminde ise mide asidi yemek borusuna geri döner.
Elma sirkesi sulandırılarak tüketildiğinde sinüslerin boşalmasına yardımcı olarak solunum kanallarının temizlenmesini sağlar. Solunum yolları problemlerinde gargara olarak da kullanılabilir.
Ilık suya zencefil, elma sirkesi ve bal eklenerek gargara yapıldığında boğaz ağrıları, öksürük ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir.
C vitamini de içermesi nedeniyle soğuk algınlığında faydalı olur.
Elma sirkesi şeker hastalığını ve kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur.
Anti-glisemik özelliği olan elma sirkesi bazı nişastaların vücutta emilimini ve sindirimini zorlaştırır. Böylece kan şekeri düzeyini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur. Su katılarak günde birkaç kez düzenli tüketilmesi daha etkili sonuç alınmasını sağlar.
Elma sirkesi tansiyon ve kalp rahatsızlıklarında kanı inceltir ve kolesterolü düzenler. Bu özelliği ile kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Elma sirkesi varis problemlerinde sadece serinlik hissi vererek rahatlama yaratır, tedavi edici bir etkisi bulunmaz.
Bir dilim soyulmuş patates üzerine uygulanan elma sirkesi siğil tedavisinde bir halk ilacı olarak kullanılır. Kullanım konusunda doktora danışılması gerekir.
Kesinlikle önerilmeyen bir başka geleneksel yöntem ise elma sirkesi et beni tedavisidir. Et beni yapısı bilinmeden bu tür uygulamalar yapmak son derece zararlı sonuçlar verebilir.

DÖRT TEMEL YÖNTEM

Soyulan elma kabuklarının ve çıkan artıklar sirkeniz için güzel bir değerlendirme yöntemi.

ELMA SUYU KULLANARAK: Üç kilo Amasya elmasını iyice yıkayın ve kurulayın. Bütün haliyle katı meyve sıkacağında sıkın. Biraz fazlaca köpüklü, 2.5 litre elma suyunuz olacak. Üzerindeki köpükleri biraz alarak geniş ağızlı cam bir kaba koyun. Varsa üzerine doğal sirkeden bir çay bardağı boşaltın, ben doğal üzüm sirkemden yarım çay bardağı ekledim. Tadı ve rengi en güzel sirke kanımca bu.
YENMEYEN ELMA BÖLÜMLERİYLE: En pratik olanı. İki kilo Amasya elmasını iyice yıkayıp, kabuklarıyla beraber küçük küpler halinde doğrayın ve 5-6 litre kapasiteli cam kavanoza koyarak, üzerini kapatacak kadar içme suyu ekleyin. Bir çay bardağı
kadar sirke anası ve doğal sirke karışımı koyup üzerini kapatın. Artık elma parçalarından yapmak isterseniz ilk 10 gün bu karışıma her gün çıkan artıklarınızı ekleyebilirsiniz. Üzerini tülbentle kapatmak ve diğer gereklilikler genel tarifteki gibi.
ELMA POSASI KULLANARAK: Elma posası yani katı meyve sıkacağında sıkılmış meyveden ne olur, diye bakmak istedim. Böylece posanın sirkeleşmeye ne kadar etkisi olduğunu test etmek istedim. Neredeyse hiçbir reaksiyon olmadı.
KOMPOSTO YAPARAK: Elmayı komposto gibi pişirip sirke eklemek de bir yöntem. Şekeri ısıyla ortaya çıkardığından, en erken sirke anası oluşumu bu yöntemle gözlemlendi. Ancak tat ve tip olarak pek güzel olmadı. Sirke yerine baskın bir geçkin meyve tadı aldım. Farklı tariflerde sirkeye şeker oranı artsın diye ya rafine şeker ya da elma pekmezi konuyor ancak ısının veya endüstriyel herhangi bir maddenin girmesi kanımca tüm süreci bozuyor.

Elma sirkesi günde kaç kez içilmeli?

Sabahları kahvaltıdan önce ve geceleri yatmadan önce olmak üzere günde iki kere elma sirkesi tüketilmesi önerilmektedir. Elma sirkesini direk olarak tüketmekten ziyade seyrelterek içmek daha fazla tavsiye edilmektedir.
 

Ev yapımı elma sirkesi nasıl tüketilmeli?

Diyetinize elma sirkesini dahil etmenin en iyi yolu, yemeklere katarak kullanmaktır. (salata sosları, mayonez) Bazı insanlar ise elma sirkesini su ile seyrelterek içmeyi sever. Yaygın dozlar 1–2 çay kaşığı (5-10 ml) ila 1–2 yemek kaşığı (15-30 ml) arasındadır. Bir bardak su ile karıştırılır.