Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Hamile olduğunuzu öğrendiniz, tebrikler! Şimdi sizi hayatınızda önemli değişimlerin ve keyifli pek çok anın yaşanacağı 9 ay 10 günlük yani 40 haftalık bir hamilelik süreci bekliyor.

Oluşturma Tarihi: 2023-05-10 12:05:51

Güncelleme Tarihi: 2023-05-10 12:05:51

Hamile olduğunuzu öğrendiniz, tebrikler! Şimdi sizi hayatınızda önemli değişimlerin ve keyifli pek çok anın yaşanacağı 9 ay 10 günlük yani 40 haftalık bir hamilelik süreci bekliyor. Hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren aklınıza, bebeğinizin sağlığı ve cinsiyetinin ne olduğuyla ilgili cevabını merak ettiğiniz pek çok soru gelmiş olabilir. Peki kaç haftalık hamile olduğunuzu ve bebeğinizi ne zaman kucağınıza alacağınızı da merak ediyor musunuz? Cevabınız evet ise bunun için gebelik haftası hesaplama yönteminin ne olduğunu ve gebelik haftası hesaplamanın nasıl yapıldığını yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. Gebelik haftası hesaplama nasıl yapılır? sorunun cevabı ile birlikte gebelik haftanızı öğrendikten sonra ise bebeğinizin hangi haftada nasıl bir gelişim göstereceğini Hafta Hafta Hamilelik Süreci içeriğimizden okuyarak takip edebilirsiniz.

Gebelik Hesaplama Nedir?

‘Acaba kaç haftalık hamileyim?' sorusu, bebek beklediğini yeni öğrenen pek çok anne adayının sorduğu ilk sorulardan biridir. Bunu öğrenecek yöntemleri uygulamadan önce gebelik hesaplamanın ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Anne adayının hamileliğin kaçıncı ay ya da haftasında olduğunu ve bebeğin tahmini doğum tarihini hesaplamaya, gebelik hesaplama denir. Gebelik hesaplaması ile bebeğin yaklaşık olarak hangi ay ve tarihlerde dünyaya geleceğini öğrenme imkanı vardır. Hamilelik hesaplaması ile bebeğinizle buluşacağınız tarihe kadarki süreci takip edebilir, doğum hazırlıklarını şimdiden planlayabilirsiniz.

Gebelik hesaplaması kimi zaman kafa karıştırıcı olabilir. Bu da bazı anne adaylarının doğum yapacağı günü tahmin etmekte zorlanmasına yol açabilir. Birçok anne adayı doğru bilgiye sahip olmadığı için gebelik hesaplamasını hamile olduğunu öğrendiği tarihi baz alarak yapar. Bu hesaplama nedeniyle de bebeğin doğacağı tarihle ilgili yanlış bilgiye sahip olur. Tüm bu riskleri yaşamamak adına hem gebelik hesaplamasının doğru olarak nasıl yapıldığını bilmek hem de bir doktorla bunu takip etmek çok önem taşır. Gebelik hesaplama işlemini doğru şekilde yapmak için kadın doğum doktorunuza başvurarak bilgi alabilirsiniz.
Bebeğinizin doğum tarihi gibi cinsiyetini de merak ediyor musunuz? Ultrasonla kesin bilgiyi doktorunuzdan alıncaya kadar biraz eğlenmeye ne dersiniz peki? Hem aileniz ve arkadaşlarınız arasında keyifli bir deneyim yaşamak hem de bebeğinizin cinsiyetini erkenden tahmin etmek için Çin Takvimi ile Bebek Cinsiyeti Hesaplama da yapabilirsiniz.

Gebelik Haftası Hesaplama Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelik sürecinizi takip etmek için ne zamandır gebe olduğunuzu hesaplamanız önem taşır. Hamilelik, hayatınızın en büyük değişimlerinden birinin yaşandığı bir dönemdir. 9 aylık hamileliğiniz boyunca, hayatınızda hem fiziksel hem de ruhsal açıdan pek çok değişim yaşanır. Duygularınız, vücudunuz, uyku düzeniniz, yemek yeme sıklığınız ve öğünlerinizin içeriği, eski dönem ile farklılıklar gösterecektir. İşte bu değişime hazırlanmak için hamile kaldığınızı öğrendikten sonra kaçıncı haftada olduğunuzu da hemen hesaplayabilirsiniz. Böylece bu süreçte sizin ve bebeğinizin neler yaşadığı, gelecek haftalarda neler yaşayacağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Peki gebelik haftası en doğru nasıl hesaplanır?

Bu hesapla ilgili yöntemi öğrenmeden önce, hamileliğin doktorlar tarafından haftalık periyodlar ile takip edildiğini bilmelisiniz. Uzmanlar hamilelik sürecini günlük ya da aylık periyodlarla değil, haftalık olarak takip etmeyi tercih etmektedir. Kadın doğum uzmanları, daha nitelikli bir gebelik takibi oluşturmak amacı ile hafta üzerinden hesaplama yapar. Yani hamilelik için tıbbi hesaplamalarda ay değil, hafta kullanılır. Hamilelik haftası hesaplama işlemi, gebelik ayı hesaplamasına göre çok daha geçerlidir.
Hamileliğinizi öğrendikten sonraki ilk aydan itibaren hem doktor kontrollerine başlayacak hem de bazı haftalarda bazı hamilelik testlerini yaptıracaksınız. Hamilelik sürecinde düzenli yapılan kontroller ve testler hem sizin hem de karnınızdaki bebeğinizin sağlığı hakkında önemli bilgiler verecektir. İlk gebelik kontrolünde neler yapıldığı, gebelik sürecinde hangi haftada hangi tahlillerin yapılması gerektiği hakkında fikir sahibi olmak için 11 Hamilelik Testi başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz.

Gebelik Haftası Hesaplama Yolları

Normal şartlarda gebelik süresi, 9 ay 10 gün, 280 gün veya 40 haftalık bir zamanı kapsar. Ancak çoğu anne adayı, gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu hesaplamakta zorlanır. Bunun sebebi, hangi tarihi gebeliğinin başlangıcı olarak kabul etmesi gerektiğini tam olarak bilmemesidir. Hamilelik haftası hesaplaması nasıl yapılır?

Doğru bir şekilde gebelik haftası hesaplamak için bazı detaylara özellikle dikkat etmek gerekir. Bunlardan biri gebelik hesaplama yönteminde hangi tarihi başlangıç olarak baz almak gerektiğidir.

Gebelik hesaplama yönteminde hamileliğin başlangıç tarihi için, ilişki tarihi baz alınmaz. Hangi ilişki tarihinde veya hangi günde hamile kalındığının bilinmesi kesin olmayacağı için ilişki tarihine göre gebelik hesaplamak doğru sonuç vermez. Bu nedenle de hamilelik haftası, döllenme gününe göre değil, son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır. Hamileliğin, yani döllenmenin meydana geldiği zaman, son regl tarihinden ortalama 15 gün sonrasıdır. Yine de hamilelik haftası hesaplanırken bu tarih değil, bundan önce görülen regl tarihi esas alınır.

Doğumun olacağı tahmini tarihi hesaplamak için de birkaç yöntem kullanılabilir. Bu yöntemler içinde en yaygın olarak kullanılanı, son adet döneminizin ilk gününden itibaren, hamileliği kapsayan süre olan, 40 hafta veya 280 gün saymaktır. Bebeğin tahmini doğum tarihini öğrenme yollarından bir diğeri de son adet döneminizin ilk gününden üç ay çıkarmak ve yedi gün eklemektir. Mesela son adet döneminiz 21 Nisan'da başlamışsa, üç ay geri saydığınızda 21 Ocak olur ve bu tarihe yedi gün eklersiniz; doğum tarihinizin yaklaşık olarak 28 Ocak tarihinde olduğunu öğrenirsiniz.

Hem doğumun olacağı tarihi hem de şu anda hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu bilmeniz önemlidir. Gebeliğin başlangıç döneminin kesin olarak hesaplanabilmesi için son görülen adet döneminin ilk gününün bilinmesi gerekir. Bu tarih baz alınarak gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuzu kolayca hesaplayabilirsiniz. Böylece hamileliğin olası semptomlarını ve yaşanabilecek değişimleri öğrenebilir, süreci takip edebilirsiniz.

Hamilelikte kaçıncı haftada olduğunuzu, doktorunuzun yaptığı muayene ve ultrason görüntüleme sonrasında koyabileceği teşhis ile de tam olarak öğrenebilirsiniz. Bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri kaçıncı haftada olduğunuzu belirlemede oldukça etkilidir.
Çoğu hamilelik dönemi, normal kabul edilen 9 ay 10 gün veya başka bir deyişle 40 haftalık bir sürede gerçekleşir. Gebelik süreci doğal ve olağan şekilde ilerlediği durumlarda, doğum tarihini tahmin etmek daha kolay ve mümkündür. Ancak unutmayın ki bir veya iki hafta önce veya sonra doğum yapmanız normaldir. Bazen kimi durumlarda süreç olması gerektiği gibi de ilerlemeyebilir. Normalde 40 hafta sürmesi gereken hamilelik süreci, kimi durumlarda 37. haftadan önce erken doğum şeklinde de gerçekleşebilir.
Gebelik hesaplama takvimi ile bebeğinizin tahmini doğum tarihini hesaplayabilirsiniz. Ancak doğumların yalnızca yaklaşık yüzde 5'inin tahmin edilen tarihlerde gerçekleştiğini unutmamalısınız. Her hamilelik süreci kendine özeldir. Hamilelik ve doğum sürecinizle ilgili en doğru bilgi için doktorunuza başvurabilirsiniz. ‘Gebelik haftası hesaplama nasıl yapılır?' sorusu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için ilkadimlarim.com sitesinde yer alan Gebe Kalma ve Doğum Tarihleri Nasıl Hesaplanır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca İlk adımlarım sitemizdeki Türkiye'nin en gelişmiş ve detaylı gebelik hesaplama aracıyla, kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenebilirsiz. Gebelik Hesaplama linkine tıklayarak, gebelik hesaplama aracımızı kullanıp bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenme imkanı bulabilirsiniz.