Dolar

33,9589

Euro

37,6881

Altın

2.820,39

Bist

9.685,49

Gebelik ve Kronik Hastalıklar İçin Adet Geciktirici İlaçlar Tehlikeli Mi?

Adet geciktirici ilaçların doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması hakkında.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-05 16:31:54

Gebelik ve Kronik Hastalıklar İçin Adet Geciktirici İlaçlar Tehlikeli Mi?

Opr. Dr. Sevda Karakaya, adet geciktirici ilaçların hekime danışılmadan kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Tatiller, sınavlar ve düğünler gibi özel etkinlikler öncesinde tercih edilen bu ilaçların bazı riskler taşıdığını belirtti.

ADAT GECİKTİRİCİ İLAÇLAR VE RİSKLERİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sevda Karakaya, "Adet geciktirici ilaçlar, özellikle tatiller, sınavlar ve düğün gibi özel etkinlikler öncesinde tercih edilen bir yöntemdir. Ancak gebelik şüphesi olanlar, emziren anneler ve kronik hastalığı olan kişilerin bu hapları kullanmaması gerekir" dedi. Bu ilaçların, hamilelik şüphesi, emziren anneler ve kronik hastalığı bulunan kişiler için risk oluşturabileceğini belirtti.

ADAT GECİKTİRİCİ İLAÇ NEDİR?

Opr. Dr. Karakaya, adet geciktirici ilaçların genellikle progesteron hormonu içerdiğini ve bu hormonun, rahim iç tabakasını (endometriyum) kalınlaştırarak adet kanamasını geciktirdiğini açıkladı. "Bu ilaçlar, vücutta doğal olarak üretilen progesteron hormonuna benzer şekilde çalışır" dedi.

ADAT GECİKTİRİCİ İLAÇLARIN KULLANIMI

Adet geciktirici ilaçların doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiğini belirten Opr. Dr. Karakaya, "Hamilelik şüphesi olan veya hamilelik şüphesi bulunan kadınların bu ilaçları kullanmaması gerekir. Kalp hastalığı, karaciğer rahatsızlıkları ve migren gibi kronik hastalığı olan bireylerin doktorlarına danışmadan bu ilaçları kullanmaları önerilmez" şeklinde uyarılarda bulundu. Ayrıca, bu ilaçların sadece özel durumlarda ve kısa süreli kullanım için uygun olduğunu vurguladı.

DOKTOR TAVSİYESİYLE KULLANIMIN ÖNEMİ

Adet geciktirici ilaçların kullanımı sonrası baş ağrısı, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler görülebileceğini belirten Opr. Dr. Karakaya, "Bu ilaçların uygun kullanımı genellikle güvenlidir ancak bir yan etki veya rahatsızlık durumunda hemen bir uzmana başvurulması gerektiğini" ifade etti. Kullanıcıların, sağlıkları için mutlaka doktor tavsiyesi alarak hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

“Adet geciktirici ilaçlar, kadınların özel dönemlerde yaşamlarını kolaylaştırmak için başvurdukları bir yöntemdir. Ancak bu ilaçların kullanımı konusunda dikkatli olunması ve doktor tavsiyesi ile hareket edilmesi önemlidir. Sağlığınız her şeyden önce gelir; bu nedenle, bu tür ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışınız” dedi.

Haber Ara