Hastalık savar kış çayına neler konur, nasıl yapılır ve yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Kış aylarının gelmesiyle gündeme gelen kış çayı, hastalanmadan önce de hastalandıktan sonra da adeta bedeni dinlendiriyor. Enfeksiyonlara karşı direnci güçlendiren bu sıcak içeceklerin içinde ne olduğu hep tartışılıyor, fakat bilinmesi gereken tek nokta, kış çayının genel geçer bir kuralı yoktur. Peki kış çayı nasıl hazırlanır? İşte Barış Manço'nun tarifi ve kış çayı hakkında bilmeniz gerekenler...
Kış çayında nelere dikkat etmeliyiz?
Kış çayının içerisinde olan malzemelerin oranları ve çeşitleri sabit değildir. Bu da kış çayının damak tadına göre ayarlandığı için sıklıkla tercih edilmesine neden oluyor. Peki ama kış çayı hazırlarken hangi bitkiler kullanılır ve nelere dikkat edilir?
Kış çayına neler konur?
Kış çayının içerisin; Ihlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal, tarçın, kuşburnu, nane, karanfil gibi bitkiler ve portakal, limon, elma, ayva gibi meyveler koyabilirsiniz.
Kış çayı hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?
Tamamen damak tadınıza kalmış bu çayın hazırlanışında dikkat etmeniz gereken nokta ise, kaynadığında acımsı tat vermemesi adına, bozulacak besinleri son koymanız gerekir. Örneğin bal ve limonu çaya sonra ekleyebilirisniz.
Barış Manço'nun kış çayı tarifi
Barış Manço'nun şarkılarla günümüze kadar gelen kış çayını mutlaka denemelisiniz.
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 3-4 parça limonun kabuğu
- 3-4 tane hatmi çiçeği
- 1 çay kaşığı çörek otu
- 1-1/2 çubuk tarçın
- 1-2 dilim taze zencefil
Kaynayan suyun içerisine tüm malzemeleri ilave edin. 5-10 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Daha sonra üzerini kapatıp 2-3 dakika demlenmesini sağlayın.
Afiyet olsun, diğer tariflerimize de göz atmayı unutmayın..