Hastanelerde yeni dönem nasıl olacak
Korona virüs tedbirlerinin yumuşatıldığı ve artık normalleşme planının uygulandığı ülkemizde hastanelerde işleyişler nasıl olacak? İşte detaylar...

Oluşturma Tarihi: 2020-06-02 05:55:26

Güncelleme Tarihi: 2020-06-02 05:55:26

Korona virüsüne ilişkin önlemlerin alınmasına devam edilecek hem de sağlık bakım hizmetlerinin devam etmesi sağlanacak. Koronavirüs tanısı olan ve olmayan hastalar için hastaneler güvenli halde tutulacak. Sağlık çalışanlarının güvenliği sağlanacak. Hastanede verilen hizmetler acil durumlar hariç randevulu olacak. Hastanelerde yeni normalleşme sürecinin yönetilmesi için özel kurullar oluşturulacak.

Bu süreçte tüm hastalar ve refakatçilerde kişisel korunma önlemlerine dikkat edilecek. Salgın sırasında verilen eğitimler güncellenerek sürdürülecek. Eğitimler mümkünse çevrim içi yapılacak, kayıt alınacak.

İl düzeyinde özellikle normal ve rutin hastalara verilecek sağlık hizmetine başlamak için öncesinde en az 14 gün boyunca korona vaka sayısında istikrarlı olarak azalma gözlenmesi dikkate alınacak.

Yeni normalleşme sürecinin yönetilmesi için hastanelerde idari yöneticilerin de dahil olduğu farklı uzmanlıklarda çalışanlardan kurul oluşturulacak. Risk değerlendirilmesi ve acil durum planları salgının güncel durumu dikkate alınarak düzenlenecek.

Hastane ortak kullanım alanlarında hastanelere kontrollü giriş sağlanacak. Mümkünse refakatçi kabul edilmeyecek. Tıbbı tanıtım elemanları ve ziyaretçilerle ilgili kısıtlamalara devam edilecek. Hastanede verilen hizmetler acil durumlar hariç randevulu olacak.

Kronik hastalığı olan hastaların hastaneye gelişleri en aza indirilecek. Bu hastaların hastaneye gelişlerini düzenleyecek bir sistem kurulacak. Randevusu olmayan hasta polikliniklere alınmayacak. Randevusuz gelen hastalar acil değilse randevu sistemine yönlendirilecek.

Hastaların hastane içinde gereksiz dolaşmasını önleyecek şekilde yönlendirmeler yapılacak. Kalabalığın en fazla olabileceği tüm tanı üniteleri dijital randevu ile çalışacak.

Genel alanlarda bulunan koltukların arasındaki mesafe en az bir metre olacak şekilde ayarlanacak ya da işaret konulacak. Normal veya yürüyen merdivenlerde, öndeki kişiyle arada en az 3 basamak mesafe bırakılacak.

Poliklinik sekreteri ve hasta arasındaki mesafenin en az 1 metre olması şekilde planlanacak. Hasta ve sekreter arasında bir bariyer yoksa poliklinik sekreterleri tıbbi maskeye ilave olarak yüz koruyucu kullanacak. Steteskop gibi cihazlar uygun dezenfekten ile temizlenecek. Uygun olan alet/cihazlarda tek kullanımlık kılıflar kullanılacak.

Sedye, hasta sandalyesi gibi transferde kullanılan araçların her hasta kullanımından sonra temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacak. Hasta ve yakınlarının dışarıdan yiyecek ve içecek getirmesi önlenecek.

Pandemi nedeniyle ertelenen cerrahi işlemler de planlı şekilde devam edecek. Korona için PCR testi cerrahi işlemden en az 48 saat önce yapılacak.