Damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca hipertansiyon denir. Hipertansiyonda büyük ya da küçük tansiyon normalden fazladır. Yüksek tansiyon bazı kişilerde hiçbir belirtiye yol açmayabilir ve kişinin günlük yaşamını sürdürmesine bir engel teşkil etmeyebilir. Fakat bu durum, hastanın yediği besinlerle iyiye ya da daha kötüye gitmesini sağlayabilir.
- Süt ve süt ürünleri: Kalp ve damar sağlığını koruyan kalsiyum sayesinde tansiyon hastalarının süt ve süt ürünlerini tüketmesi gerekir. Ancak bu besinlerin mümkün mertebe doğal ve az yağlı olması gerekir.
- Tam tahıllı besinler: Kan basıncının düzenlenmesinde ve sindirim sistemini hızlandırmada büyük rol oynayan tam tahıllı besinler, tansiyon hastaları tarafından haftada mutlaka 2 kez tüketilmelidir.
- Sebze: Düşük kalori, yüksek vitamin ve minerale sahip sebze tüketimi, bütün organların genel sağlığı açısından önemlidir. Fakat bir sebzeye odaklanarak değil, farklı sebzeleri farklı günlerde tüketerek her besinin vitamin ve mineralini almak önemlidir.
- Meyveler: İçerdiği su miktarını yüksek olması ve yapay tatlandırıcılardan uzaklaştırabilecek tatları sayesinde meyve tüketimi -dengeli olduğu sürece- tansiyon hastalarına oldukça büyük bir yarar sağlar. Kan basıncının düzenlenmesine yarar sağlayan meyveler, fazla olmamak kaydı ile her çeşitten tüketilmelidir.
- Balık: Protein tansiyon için önemli bir etki sağlar ancak hayvansal gıdalar içerenler değil deniz ürünleri daha faydalıdır. Bu nedenle somon, hamsi ve ton balığı gibi omega 3 bakımından zengin balıkların tüketimine daha da dikkat edilmelidir. Mümkün mertebe tansiyon hastaları haftada 2 kez balık tüketmelidir.
Bunların yanı sıra özellikle hipertansiyon hastaları; muz, sarımsak, zeytinyağı, nar, kereviz, domates, keten tohumu, bitter çikolata, havuç, yeşil yapraklı sebze tüketmelidir.