İdrar rengi neden değişir? İdrar rengini hangi besinler etkiler? Günde ne kadar su tüketmeli?
İdrar rengi neden değişir? İdrarın renginin değişmesi, kokusunun farklılaşması gibi durumlar hemen göze çarpıyor. Özellikle daha önce yaşanmamış bir durum ise internet üzerinden 'İdrarım normalden daha sarı, neden idrarım turuncu, idrar köpürmesi doğal mı, B - D vitamini idrar rengini değiştirir mi?' gibi soruların cevapları aranıyor. Peki ama idrar renginin değişmesi normal midir? İdrar rengi neden değişir? Koyu yeşil, turuncu, kırmızı, köpüklü, kahverengi koyu sarı ya da beyaz idrar normal midir? İdrar rengini hangi besinler etkiler? Günde ne kadar su tüketmeli? İşte detaylar...

Oluşturma Tarihi: 2021-02-12 16:14:00

Güncelleme Tarihi: 2022-12-02 12:54:00

Pigmentler, bazı özel yiyeceklerdeki bileşikler ve ilaçlar idrarınızın rengini değiştirebilir.

Örnek vermek gerekirse; pancar turşusu, üzüm ve baklagiller en çok idrar rengine etki edenlerdendir.

Ayrıca, birçok reçetesiz ilaç idrarın rengini canlı tonlara dönüştürebilir, yani eğer idrar renginiz ahududu kırmızısı, limon yeşili ve yeşilimsi mavisi tonlarındaysa muhtemelen kullandığınız ilaçlardan kaynaklanıyordur.

İdrarda olağandışı renklerin ortaya çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Örnek olarak, koyu kırmızı ya da kahverengi idrar rengi Porfiria hastalığının habercisidir, bu da kırmızı kan hücreleri rahatsızlığı anlamına gelebilir.

Genellikle doğal idrar rengi tükettiğimiz su miktarına bağlıdır. Gün içerisinde tükettiğiniz su miktarı ne kadar çok olursa idrarınızın rengi de bir o kadar açık ve şeffaf olacaktır, aynı şekilde su tüketiminiz az ise idrarınızın rengi daha koyu bir ton alacaktır.

Ancak, bazı nedenlerden dolayı idrarınız olağan dışı bir renk alabilir. Peki, bu renkler nelerdir ve sağlığımız açısından idrar renkleri bize neler ifade eder?

Yukarıda belirttiğimiz gibi idrar rengi, tükettiğimiz içecekler, yiyecekler ve ilaçlara bağlı olarak değişebilir.

Kırmızı veya Pembe idrar rengi ne anlama gelir?

Bu tonlardaki bir idrar genellikle ciddi bir rahatsızlığın belirtisi değildir. Peki, bu rengin ortaya çıkmasına neler sebep olur?

           Kırmızı veya Pembe rengi idrar sebepleri:

Turuncu idrar rengi ne anlama gelir?

Bu renk tonu genellikle düşük su tüketimi, gıda boyaları tüketiminde, safra kanalı ve ya karaciğer problemlerinde ortaya çıkan bir renktir.

Mavi ya da Yeşil idrar rengi ne anlama gelir?

Nadir rastlanan idrar renklerdir, ancak aşağıdaki durumlarda görülebilir:

Kahverengi idrar neden olur?

Kahverengi idrar tonuna sebep olan unsurlar:

Koyu Sarı idrar ne anlama gelir?

İdrarınızın rengi koyu sarı ise korkmanıza gerek yok, belli ki çok fazla su tüketmemişsiniz veya spor gibi aktiviteler yapıp vüvudunuzun su kaybetmesine sebep olmuşsunuzdur, koyu sarı idrar rengi için yapmanız gereken tek şey bu su kaybını telafi edecek miktarda su tüketmek. Bir diğer sebebide kullandığınız vitaminler olabilir, örnek olarak çok fazla B vitamini kullanıyorsanız idrar renginizin koyu sarı olabilir, her iki durum için normalde tükettiğinizden daha fazla su tüketmenizi öneriyorum.

İdrar rengi değişimine sebep olan faktörlere aşağıdakileri sunabiliriz:

Ne zaman bir doktora başvurmamız gerekir?

İdrar rengi değişimi önemli bir göstergedir ve riske atılmaması gerektiğini önemle vurgulamak gerek, eğer bir sabah lavaboda “idrarımın rengi kırmızı” diye görürseniz hemen doktora başvurmanızı tavsiye ederim.

Doktora gitmeden önce neler yapabilirsiniz?

Doktorunuz ile görüştüğünüzde size yöneltilebilecek sorular nelerdir?

Doktorunuz durumunuzu teşhis etmek için idrar rengi, kokusu ve benzeri konular hakkında bir takım sorular soracaktır, bu sorulara doğru cevap vermek hastalık teşhisi konusunda çok önemlidir, aşağıda doktorunuzun size sorabileceği bazı soruları sıralıyorum:

Doktorunuzun sizden isteyebilecekleri testler:

Doktorunuzun daha detaylı bir teşhis koyması için sizden isteyebileceği bazı testler mevcuttur. Bunları göz önünde bulundurabilirsiniz.

İdrar Rengi Değişimi Tedavisi:

İdrar renginin belli bir tedavisi yoktur, doktorunuz bu duruma sebebiyet veren bulguları tespit edip onlara müdahale ederek bu sorunu çözecektir.

İdrar renginiz koyu ve daha yoğun kokuya sahip ise vücudunuzun su seviyesinin düşük olduğunu gösterir, bu durumda başta su olmak üzere sıvı tüketiminizi arttırmanız gerekmektedir.

Unutmayın su tüketmek her zaman sağılığınız için faydalıdır, sürekli olarak günde 3 litreye kadar su içebilirsiniz ve bu vücudunuzdaki toksinlerin daha hızlı atılmasına ve özellikle cildinizin gençleşme ve canlanmasında etkili olacaktır.

Kaynak: Bilimin Sesi