Sağlık Bakanlığı, zararları herkes tarafından bilinen tütün mamullerinin Ramazan ayında daha da vahim sonuçlara sebep olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Tüm gün sigara içilmemesinin ardından iftar sonrası, tütün ürünü kullanan kişilerin kanlarında aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme meydana geliyor. Bunların etkisiyle damarlarda daralma ve organlara yeterince oksijen taşınamaması gibi sonuçların yanı sıra tansiyon yükselmesi ve beyin kanaması riski de artıyor. Beyin, nikotin tarafından hızla uyarılırken; baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı, odaklanamama gibi problemlere yol açıyor.
Uzun zaman sabırla yemeden içmeden kalabilen insan sigarayı, iftar saatinden sonra da içmemeye niyet ve azmederek, Rabbinin verdiği emanete yani sağlığına kolaylıkla sahip çıkabilir. Böylelikle nikotin alınmayan süreler ne kadar uzar ve sürekli hâle gelirse sigaraya duyulan ihtiyaç da azalır.”
SAĞLIK İLK 20 DAKİKADA GERİ GELİYOR
Bakanlık, sigara bırakıldığı andan itibaren sağlık açısından vücutta oluşturduğu risklerin de gerileyeceğini belirtti. Bu kapsamda;
20. dakikada: Kan basıncı ve kalp hızı normale döner.
8. saatte: Kanda oksijen düzeyi normale döner.
24. saatte: Karbonmonoksit vücuttan atılır, akciğerler temizlenmeye başlar.
48. saatte: Nikotin vücutta saptanamaz.
72. saatte: Nefes almak kolaylaşır.
2-12 haftada: Dolaşım düzelir.
3-9 ayda: Nefes darlığı ve öksürük azalır.
5. Yılda: Kalp krizi riski yarıya iner.
10. Yılda: Kalp krizi riski sigara içmeyenlerle eşitlenir ve akciğer kanseri riski yarıya iner.