İran'ın, dünyayı titreten koronavirüsü salgınından aslında en kötü etkilenen ülke olduğu ve 17 bin 500'den fazla kişinin salgında hayatını kaybettiği ileri sürüldü.
İranlı bir aktivistin iddiasına göre, İran gerçek ölü sayısını gizliyor ve hem kendi halkına hem de dünyaya karşı yanlış bilgilendirme yapıyor.
Eğer bu iddia gerçekleri yansıtıyorsa, koronavirüsü salgınından en kötü etkilenen ülkenin İtalya değil İran olduğu gerçeğine inanmak mümkün.
İtalya'da öü sayısı son olarak 15 bin 887 olarak kayıtlara geçti. İran'ın koronavirüsü bilançosunda bildirdiği ölü sayısı ise 3 bin 603. Ülkedeki vaka sayısı 58 bin 226.
İran'daki Halkın Mücahitleri Örgütü, İran rejimini dezenfeksiyon yaymakla suçlarken, katil virüsün 240 şehre yayıldığını, İran'ın 31 eyaletinin hepsinde etkisini gösterdiğini ileri sürüyor.
İran'daki doktorlar da, virüs nedeniyle enfeksiyon sayısının zirve yaptığı söylenirken, hükümet sayıların azaldığını iddia ediyor.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, dün yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele için alınan sağlık tedbirlerinin yanında ticari faaliyetlerin de sürdürülebileceğini belirtti.
İran devlet televizyonuna göre, Cumhurbaşkanı Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen ve kendisinin başkanlık ettiği "Koronavirüs ile Ulusal Mücadele Kurulu Toplantısı"nda ülkedeki salgınla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Ruhani, "Rejim muhalifleri, halkı, sağlıkla ekonomi arasında tercihe zorluyor. Halbuki sağlık tedbirleriyle ekonomik faaliyetler eş zamanlı gerçekleştirilebilir." dedi.
Gerekli tedbirlere riayet etme şartıyla bazı ticari işletmelerin gelecek günlerde faaliyetlerine başlayabileceğini dile getiren Ruhani, "İnsanların topluca bulunmasını gerektirmeyen ve yüksek risk bulunmayan işletmeler, Tahran'da 18 Nisan, diğer eyaletlerde 11 Nisan'da faaliyetlerine başlayabilecekler." diye konuştu.
Ruhani, 11 Nisan Cumartesi gününden itibaren devlet dairelerinin üçte iki personelle halka hizmet vermeye başlayacağını, söz konusu tarihten itibaren resmi kurumların 07.00 ila 14.00 saatlerinde açık olacağını söyledi.
Kutsal mekanların ziyaret yasağının 19 Nisan'a kadar devam edeceğini belirten Ruhani, ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde 18 Nisan'a kadar verilen aranın uzatılabileceğini kaydetti.
İran'da 7 Mart'ta büyük kentlerin girişlerinde halkın seyahatlerini kısıtlamak amacıyla kontrol noktaları oluşturulmuştu. 25 Mart'ta ise yasağın boyutu genişletilerek halka seyahat ve eyaletlerden çıkış yasağı getirilmişti.
Ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verilirken, spor ve sanat organizasyonları da iptal edilmişti.
Halkın temel ihtiyaçlarının karşılandığı market, manav ve eczanelerin dışındaki alışveriş noktaları da 8 Nisan'a kadar kapatılmıştı.
Çin'den dünyaya yayılan Kovid-19, İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde görülmüş, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı.