'İstanbul için durum daha vahim olabilir, büyük dalga yaklaşıyor'
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Kovid-19 salgınında eylül içinde bir dalga daha beklediklerini belirterek, 'Hele ki İstanbul için durum daha vahim olabilir. Büyük dalga yaklaşıyor. Şehir kalabalık. Halkın bir kısmı bilinçsiz. Sağlıkçılar yorgun' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2020-09-13 10:04:10

Güncelleme Tarihi: 2020-09-13 10:04:10

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Kovid-19 salgınında eylül içinde bir dalga daha beklediklerini belirterek, "Hele ki İstanbul için durum daha vahim olabilir. Büyük dalga yaklaşıyor. Şehir kalabalık. Halkın bir kısmı bilinçsiz. Sağlıkçılar yorgun" dedi.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Tükek, koronavirüs vakalarının tırmanışa geçtiğini söyledi. "Günlük vaka sayılarının en az teşhis konulan vakalardan 3-4 katı fazla olduğunu düşünüyorum" diyen Tükek, şöyle konuştu:
"Maalesef tırmanıştayız. 2000'lere doğru gidiyoruz. PCR testlerinin duyarlılığının yüksek olmadığını, yanlış çıkabildiğini de hesaba katarsak günlük vaka sayılarının en az teşhis konulan vakalardan 3-4 katı fazla olduğunu düşünüyorum. Şimdi köylerden, yazlık yerlerden dönüşler başladı, okullar da açılacak! Uzaktan eğitimin yapılmadığı üniversiteler var. Binlerce öğrenci yer değiştirecek. Onların barınma sorunları olacak. Yurtlar dolarsa bulaş ihtimali artacak. Bu iş maalesef zincirleme."
Salgında eylül içinde bir dalga daha beklediklerini açıklayan Tükek, 'Artık bir şey yapmak lazım' diyerek vatandaşları yasak ve kısıtlamalara harfiyen uymaya davet etti.

"İstanbul kalabalık, halkın bir kısmı bilinçsiz, sağlıkçılar yorgun"

Tükek, "Hele ki İstanbul için durum daha vahim olabilir. Büyük dalga yaklaşıyor. Şehir kalabalık. Halkın bir kısmı bilinçsiz. Sağlıkçılar yorgun" diye konuştu.

'Evde otur, burnunu dışarı çıkarma' gibi bir yaklaşımdan ziyade 'Kendini kolla, önlem al' zihniyetinin hakim olması gerektiğine inanan Tükek, "Topyekün bir seferberlik olması lazım. Kalabalık aktiviteler mümkün mertebe yapılmamalı. Kuralımız hep 'hareketliliği en aza indirmek' olmalı. Çok uzadı elbette farkındayız ama aşı bulunana kadar kendimizi korumanın tek yolu önlem almak" ifadelerini kullandı.