Dolar

34,6164

Euro

36,3375

Altın

2.920,57

Bist

9.659,96

İthal ilaca giden para Türkiye'nin cebinde kalacak

İlaç tüketiminin yüzde 58'inin değer bazında ithal ilaçtan karşılandığı Türkiye'de, bu oranın aşağıya çekilmesi amacıyla desteklenen yerli işletmelerin üretim ve AR-GE yatırımları arttı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-19 15:10:27

İthal ilaca giden para Türkiye'nin cebinde kalacak

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Osman Arıkan Nacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ödenen ilaçlar içinde ithal edilenlerin oranının değer bazında yüksek olduğunu ancak yapılan düzenlemeler ile yerli yatırımcının önünün açıldığını belirterek, bir süre sonra ithal ilaç kullanım oranının düşeceğini bildirdi.

Yerli yatırımcıya sağlanan destekler sonrasında hem üretim hem AR-GE'ye yatırım yapan ve uluslararası büyük firmalar ile iş birliği içine giren Türk işletmeci sayısının arttığını vurgulayan Nacar, ilaç üretiminin yanı sıra biyobenzer ürün geliştirme ve yeni molekül çalışmalarının da hız kazandığını ifade etti.

Nacar, yerli üretiminin artmasıyla Türkiye'nin ilaç pazarında, özellikle yakın coğrafyasında söz sahibi olacağını dile getirdi.

"Bugün yaklaşık 400 ilacımızı aktif olarak yurt dışı ilaç listesinden temin ediyoruz"

Yeni çıkan ve henüz ülkede satışı yapılmayanlar ile nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların Türk Eczacıları Birliği (TEB) aracılığı ile Türkiye'ye getirildiğini anlatan Nacar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Devletimiz, gerek kurumumuz, gerek Sosyal Güvenlik Kurumu olarak vatandaşın tedavi edici etkisi yüksek yeni ilaçlara ve yetim ilaçlara erişimi için böyle bir model ile ilaç temin etmektedir. Bugün yaklaşık 400 ilacımızı aktif olarak yurt dışı ilaç listesinden temin ediyoruz. Bu listeden temin ettiğimiz ilaçlar, daha çok çocuk yaş grubunu kapsayan metabolik hastalıkları, MS hastalığı ve onkolojik hastalıkları kapsıyor. Yurt dışı ilaç listesinden geçen yıl için bir milyar 200 milyon lira ilaç temini yapıldı. Bunların tamamı, geri ödeme kapsamında olan ilaçlar. Gereklilik halinde kişiye özel, güncel, literatür destekli onay alınarak da ilaç getirtilebiliyor. Gerçekleşen yaklaşık 18 milyar lira civarındaki harcamaların yaklaşık yüzde 58'i ithal ilaç olarak karşılanıyor."

Haber Ara