Dolar

35,3261

Euro

36,4707

Altın

3.027,97

Bist

10.000,72

Kalp düşmanı, böbrek katili, damarı boğan tehdit!

Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalıkları ve diğer sağlık problemleriyle ilişkilendirilirken düşük kolesterolün de sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği göz ardı edilebiliyor. Kolesterol, her ne kadar üzerinde çok fazla durulmasa da vücutta bazı biyolojik işlevlerin düzgün bir şekilde gerçekleşmesini engelleyebiliyor.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-12-03 09:17:22

Kalp düşmanı, böbrek katili, damarı boğan tehdit!

Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, düşük ve yüksek kolesterole dair merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için açıkladı...

Kolesterol, hücre zarlarının yapısında, hormon üretiminde ve vitaminlerin emiliminde önemli bir rol oynuyor. Bu yüzden, düşük kolesterol seviyeleri vücudun çeşitli sistemlerinde dengesizliklere yol açabiliyor. Düşük kolesterolün neden olduğu bu potansiyel tehlikeler ise doğru bir şekilde yönetilmesi gereken bir sağlık sorunu. Peki, kolesterol neden düşer? İşte tüm merak edilenler...

ERKEN DOĞUM VE DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Kolesterolün vücuttaki en önemli görevlerinden biri, hücre zarlarının esnekliğini ve bütünlüğünü sağlamak. Hücre zarları, hücreye giren ve çıkan maddeleri kontrol ediyor yani vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için zarların sağlam olması çok önemli. Kolesterol seviyeleri düştüğünde, hücre zarlarının yapısı bozuluyor ve bu da çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Örneğin, bağışıklık sistemi zayıflayabiliyor ve vücut dış etkenlere karşı daha savunmasız hale gelebiliyor.

Tüm bunların yanı sıra düşük kolesterolün erken doğuma da neden olduğunu belirten uzman isim: "Kolesterol düzeyleri çok düşük seviyelere indirildiğinde özellikle yaşlı kişilerde nadiren de olsa hemorajik inmeye neden olabilmektedir. Ayrıca erken doğum ve çocuğun düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesine neden olabilmektedir. Hangi kolesterol düzeyinin altına inildiğinde bu sorunların ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir." sözleriyle diğer sağlık risklerinin de altını çizdi.

KOLESTEROL DÜZEYİNİ KONTROL ALTINA ALMAK GEREKİYOR

Düzenli fiziksel aktivitenin önemine değinen Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı; Hareketsiz yaşam tarzından uzaklaşmanın ve kilo kaybı sağlayacak şekilde diyetin düzenlenmesi gerektiğinin de önemini vurguluyor. Bu şekilde düzenlenen yaşam tarzı değişiklikleriyle kolesterolün dengelenmesinin yanı sıra kalp hastalığı ve diyabet riskinde de azalma elde edilebiliyor.

SAĞLIKLI BESLENME OLMAZSA OLMAZ

Diyetin düzenlenmesinde doymuş yağların ve kolesterolün azaltıldığı menülerin hazırlanması yadsınamayacak bir gerçek. Beslenmenin kolesterolü düşürmek adına resmen bir yapı taşı olduğunu belirten uzman isim:"Tam tahıllı gıdalar, kuruyemiş, baklagiller tüketimi artırılmalı, zeytin ve avokado gibi bitkisel yağların tüketimi tercih edilmelidir. Lifli gıdaların tüketimi de artırılmalıdır. Bu gıdalar arasında meyve, yulaf ve fasulye gibi ürünler bulunmaktadır." cümleleriyle nasıl bir beslenme düzenine sahip olunması gerektiğini de vurguladı.

Bu gibi lifli gıdaların tüketimi kolesterolün barsaklardan emilip kan dolaşımına geçmesini azaltıyor. Ayrıca süt ve yoğurt gibi ürünlerin yağsız veya yarım yağlı olarak tüketilmesi,et tercihlerinde balık, tavuk ve siyah etin de yağsız olan kısımlarının kullanılması ise dikkat edilmesi gereken diğer detaylar arasında yer alıyor. Bu tip beslenmeye uymayıp doymuş ve trans yağdan zengin ürünlerin tüketilmesi kolesterol düzeyini yükseltmenin dışında kardiyovasküler hastalık riskini de ciddi şekilde artırıyor.

AEROBİK EGZERSİZLER KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Haftada 150 dakika orta yoğunluklu aerobik egzersizin kötü kolesterol düzeyini azalttığı iyi kolesterolü ise artırdığı biliniyor diyen uzman isim: "Bunun dışında alternatif olarak yüksek yoğunluklu düzeyde günde 75 dk süreyle haftada 2 gün yapılan egzersizin de kolesterolü düşürdüğü görüldü" diyerek egzersizlerin önemine dikkat çekti.

Aerobik egzersiz olarak tempolu yürüyüş, koşma ve bisiklete binme sayılabiliyor. Rezistan egzersiz de kolesterol düzeyini azaltıyor. Bu egzersizlerde kaslar rezistansa karşı güç kullandığı için kas kuvveti artış gösteriyor. Bu egzersizi yapmak için dambıl, halter, ağırlık makinaları gibi cihazlara gerek duyulmakla birlikte birey kendi vücut ağırlığı ve lastik bantlarla da yapılabiliyor.

BÖBREK DAMARLARINDA DARALMAYA NEDEN OLUYOR

Kolesterol yüksekliği bahsedilen bir çok sağlık sorunu ile de ilişkilendiriliyor. Prof. Dr. Kılıçlı: "Kolesterol, kalp damar sistemi hastalıklarının en sık nedenlerinden biridir. Bu hastalıklar arasında kalp krizi, beyin kanaması gibi ağır yaşamsal riskler oluşturan hastalıklar vardır. Bu hastalıkların dışında erkeklerde özellikle sertleşme problemine neden olabilmektedir. Ayrıca böbrek damarlarında daralma yaparak böbrek yetmezliği ve hipertansiyona da neden olabilmektedir." diyerek yüksek kolesterole dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Posta

SON VİDEO HABER

Kaliforniya neden yanıyor? Uzman isim yorumladı

Haber Ara