Bebeklerde de yaşlılarda da göz hastalığı görülebiliyor. Bu tarz sorunlarda erken tanı önemli. Göz her yaşta yıllar içerisinde yıpranan bir organ olduğu için periyodik muayenenin yapılması da sağlık açısından önem taşımakta.
Bebeklerde de yaşlılarda da görülür
İlk muayenenin ilk 6 ay içinde yapılması oldukça önemli olduğunu dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanları, “Bebeklerimizde yetişkinlerde görülen pek çok hastalık olabilmekte. Katarakt ve glokom hastalıkları bunlardan sadece bir kaçı. Erken tanı hayat kurtarır, erken göz hastalıkları tanısı ve tedavisiönemli. Yeni doğan bebeğinizi hiçbir problem olmasa dahi ilk 6 ay içinde bir kez göz hastalıkları muayenesine götürmeniz lazım" uyarısını yapıyor.
Ülkemizde en sık görülen göz hastalıkları şöyle:
Yaşa bağlı retina dejenerasyonu
Katarakt
Diyabete bağlı göz hastalıkları - Şeker hastalığının göze vurması
Glokom (Göz tansiyonu)
Sarı nokta hastalığı
Doğuştan gelişen türler:
Şaşılık
Renk Körlüğü
Görme Tembelliği
Enfeksiyon, İltihap, Alerji
Arpacık
Üveit
Konjonktivit
Kirpik dibi iltihabı
Genetik ve Çevresel Faktörlere Bağlı Hastalıklar
Göz kapağı sorunları
Keratokonus (korneanın öne doğru sivrileşerek görmeyi bozması)
Karadeniz'de vaka daha mı çok?
Göz hastalığı belli bir bölgeye has değil ama oransal olarak Karadeniz'de daha belirgin bir artış olduğunu kaydeden Göz sağlığı uzmanları şu değerlendirmede bulunuyor:
"Rahatsızlıkların belli bir nedeni var. Şeker hastalığı ve akraba evlilikleri bunlar arasında. Türkiye genelinde en fazla göz hastalıkları Karadeniz Bölgesi illerinde görülmekte. Yine şeker hastalığı ve akraba evliliklerine bağlı olarak bölgemizde diabetik göz içi kanamaları ve körlükleri, glokom ve genetik olarak akraba evliliği ve çevresel olarak alerjik konjunktivitin yaygın olması nedeniyle 'Keratokonus' sık görülen hastalıklardan"