Besin değerleri yüksek olan kimyon, doktorlar tarafından öneriliyor. Tadı ve kokusuyla keskin olan kimyon, yemeklerde baharat olarak kullanıldığı gibi, farklı yöntemlerle de tüketilmektedir. Peki kimyon ne işe yarar? Kimyon hangi hastalıklara iyi gelir? Kimyonun zararı var mı?
Kimyon tohumu, çayı demlenerek içilebilir. Ayrıca kimyon tohumundan üretilen yağ, birçok konular için yararlıdır. Tohum şeklinde kullanılacak olan kimyon, genelde yemeklerde tüketilir. Bununla birlikte kimyon tohumu, yağda hafifçe kavurarak da kullanılabilmektedir.
Kimyonun faydaları oldukça fazladır. İnsan sağlığına faydalarıyla bilinen kimyon; genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan dolayı sindirim sistemi için olumlu etkileri olup sindirimin hızlanmasını sağlar. Mideye çok iyi gelen kimyon; mide bulantısı, ağrısı ve krampları olduğunda sıcak suyla birlikte çay olarak tüketilirse bu şikayetlerin azalmasına neden olur. Ayrıca şişkinlik, hazımsızlık gibi problemler yaşayan kişiler kimyon kullanarak doğal yoldan bu rahatsızlıklarını en aza indirebilirler. Hassas ya da huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişilere de kimyon tüketmeleri tavsiye edilir. Kimyonun zararları var mı?
Kimyon faydaları olduğu gibi zararları da bulunabiliyor. Peki kimyonun zararları nelerdir? Kimyon haddinden fazla tüketildiğinde ya da kişiye göre değişim göstererek insan sağlığına zararlı da olabilir. Bu nedenle kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu konularda mutlaka doktoruna danışması tavsiye edilir. İşte kimyonun zararları:
Yemeklere lezzet verme amacıyla baharat olarak kullanılan kimyon, çay olarak tüketildiğinde de insan sağlığı için oldukça faydalıdır. İşte kimyon çayının faydaları: