KOAH: Nefes aldırmayan hastalık
Bursa’da Dünya KOAH Günü nedeniyle açılan stantta Bursalılara nefes ölçüm testi yapıldı. Birçok kişinin akciğer yaşı olması gerektiğinden yüksek çıktı.

Oluşturma Tarihi: 2015-11-18 15:18:43

Güncelleme Tarihi: 2015-11-18 15:18:43

Ciddi bir akciğer hastalığı olan KOAH'a karşı farkındalığı artırmak isteyen uzmanlar, vatandaşlar için bilgilendirme etkinlikleri gerçekleştiriyor. Dünya KOAH Günü nedeniyle Bursa'da bir etkinlik geçekleştirildi. Bursa'da, Dünya KOAH Günü kapsamında bir alışveriş merkezinde yapılan nefes ölçüm testiyle, vatandaşlar "akciğer yaşlarını" öğrendi.

Dünya KOAH Günü etkinlikleri

Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) konusunda Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde başlatılan proje kapsamında, toplumda hastalığa ilişkin farkındalığı ve bilinci artırmayı hedefliyor. Bu çerçevede, her yıl Dünya KOAH Günü etkinlikleri düzenleniyor. Bursa'da gün dolayısıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi tarafından bir alışveriş merkezinde etkinlik gerçekleştirildi.

Vatandaşlara akciğerlerinin durumu hakkında bilgi verildi

Etkinlikte, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı iş birliğiyle vatandaşlara spirometreyle nefes ölçüm testi yapıldı. Kişilerin soluk kapasitesi ölçülerek, bunlar, aynı yaş, boy ve vücut ağırlığına sahip sağlıklı insanların değerleriyle karşılaştırıldı. Elde edilen veriler, göğüs hastalıkları uzmanınca değerlendirilerek, vatandaşlara akciğerlerinin durumu ve yaşı bildirildi. Teste tabi tutulanların çoğunun akciğer yaşı, kendi yaşlarından fazla çıktı.

KOAH'ın birinci nedeni sigara

Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İbrahim Ocak, KOAH'ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesini ve risk faktörü bulunanların, sağlık kuruluşlarına başvurarak yaşamını daha kaliteli sürdürmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi. KOAH'ın birinci nedeninin sigara kullanımı olduğunu dile getiren Ocak, hava kirliliğinin de hastalığa yol açan faktörler arasında yer aldığını anlattı. Ocak, "Yüzde 30'luk bir kısım var ki hiç sigara kullanmamış ancak KOAH'a yakalanmış. Şehir hayatında trafik, hava kirliliği ve egzoz dumanından kaynaklanan hava partikülleri ciğerlerimizi etkiliyor" diye konuştu.