Bilim insanları, corona virüse karşı geliştirilen hücresel bağışıklığın ilk enfeksiyonun ardından uzun bir süre boyunca devam ettiğini ortaya koydu. İngiltere Corona Virüs Konsorsiyomu tarafından yapılan çalışmada, 6 ayın ardından antikor sayısı düşüş görse de T hücreleri seviyelerinde anlamlı bir kayıp görülmediği açıklandı.
Daha uzun süre bağışıklık
Araştırmacıların keşfi, geçen hafta yayımlanan Imperial College of London'un kandaki antikor seviyelerinin enfeksiyondan birkaç ay sonra hızla düştüğünün açıklamasının ardından geldi. Imperial College of London araştırmacıları, Covid-19'a karşı antikorlara sahip olan insan sayısının 3 ayda yüzde 26 oranında düştüğünü göstermişti. Bu durum ise corona virüse karşı bağışıklığın çok düşük olduğu, yeniden enfekte vakaların artabileceği ve potansiyel aşıların etkinliğinin sınırlı olacağı tartışmalarını beraberinde getirmişti. Ancak, yeni çalışma corona virüse karşı bağışıklığın uzun sürebileceği konusunda umut veriyor.
Antikorlar ve T hücreleri arasındaki fark
Vücudun patojenlere (bakteri ya da virüslerI karşı doğuştan sahip olduğu bağışıklık mekanizmalarının yetersiz kaldığı durumlarda, kazanılmış (edinilmiş) bağışıklık sistemi devreye giriyor.
Kazanılmış bağışıklık sistemi ise 3 ana çeşit lenfosit hücresi oluşturuyor: B hücreleri, T hücreleri ve doğal öldürücü lenfositler (NK hücreleri). B hücreleri antikor olarak bilinen molekülleri oluşturuyor ve virüsle savaşta ilk önce devreye giriyor. Antikor proteinlerinin varlığı vücudun daha önce o hastalıkla karşılaştığını ve mücadele etmeyi öğrendiğini gösteriyor. T hücreleri ise antikorların ardından geç bir bağışıklık tepkisi olarak ortaya çıkıyor. Antikorlar kadar hızlı hareket edemeyen bu hücreler bir enfeksiyonu kontrol etmek ve semptomları azaltma konusunda önemli bir rol oynuyor.
Covid-19'a karşı uzun süreli koruma
İngiltere corona virüsü Konsorsiyumu çalışma kapsamında, hastanede tedavi edilmeyen 100 Covid-19'lu sağlık çalışanını analiz etti. Araştırmacılar hafif ve asemptomatik vakalarda dahil olmak üzere 6 ayın ardından, tüm hastalarda beyaz kan hücreleri tarafından oluşturulan T hücreleri bağışıklığının devam ettiğini ortaya koydu. Bununla birlikte, belirti gösteren hastalarda asemptomatik olanlara göre yüzde 50 daha fazla T- hücreleri seviyesi tespit edildi.
Araştırmacılar, T hücrelerinin varlığının insanlarda Covid-19'a karşı uzun süreli koruma sağlanabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.
“Antikor sayısı yükseldikçe T hücreleri seviyesinin artıyor”
Diğer taraftan, çalışmanın yazarları, antikor sayısı yükseldikçe T hücreleri seviyesinin arttığını bildirdi. Ancak, zamanla antikor seviyeleri düştükçe T hücrelerinin korumasının devam ettiği aktarıldı.
Öte yandan, sonuçlar T hücresi bağışıklığının antikorlardan çok daha uzun sürdüğünü gösteriyor. Ancak hücresel bağışıklığın corona virüsten korunmadaki etkinliği bilim dünyasında belirsizliğini koruyor.
“Asemptomatik hastalarda bile güçlü T hücresi tepkisi ortaya çıkarıyor”
Birmingham Üniversitesi'nden Profesör Paul Moss, “ Çalışmanın bulguları, Covid-19'a karşı çaresiz olmadığımızı göstermesi bakımından umut verici. Ancak bu durum insanların virüse tekrar yakalanmayacağı anlamına gelmiyor. T hücresi yanıtı geç bir bağışıklık tepkisi olarak çıkıyor ve genellikle insanların enfeksiyona karşı dirençli olmasını sağlama konusunda başarısız oluyor. Ancak, T hücresi bağışıklığı bir enfeksiyonu kontrol etmek ve semptomları azaltmak için gerekiyor. Yeni tip corona virüs asemptomatik hastalarda bile güçlü T hücresi tepkisi ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.
NTV