Kulunç nedir nasıl oluşur? Peki kulunç ağrısı nasıl geçer?
Hemen hemen herkes kulunç ağrısı sıkıntısı yaşamıştır. Peki kulunç nedir nasıl oluşur? Kulunç, kasılan kasların gevşeyememesi nedeni ile oluşan kas düğümlenmesidir. Kulunç erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Peki kulunç ağrısı nasıl geçer? Kulunç masajı nasıl yapılır? Sırtta oluşan kulunç yani kas düğümcüğü, yapılacak masajla veya kas gevşetici merhemlerle kısa sürede ortadan kaybolabilir.

Oluşturma Tarihi: 2020-03-05 20:21:46

Güncelleme Tarihi: 2020-03-05 20:21:46

Hemen hemen herkes kulunç ağrısı sıkıntısı yaşamıştır. Peki nedir bu kulunç? Kulunç, kasılan kasların gevşeyememesi nedeni ile oluşan kas düğümlenmesidir. Kulunç erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Peki kulunç ağrısı nasıl geçer? Kulunç masajı nasıl yapılır? Sırtta oluşan kulunç yani kas düğümcüğü, yapılacak masajla veya kas gevşetici merhemlerle kısa sürede ortadan kaybolabilir.

KULUNÇ NEDİR?

Kulunç ya da tıp dilindeki adıyla myofasial ağrı sendromu, kas veya kası saran zar içerisinde gerilim sonucu kısalmış kasın gevşeyememesi nedeni ile oluşan kas düğümcükleridir. Hemen her yaş grubunda gözlenen kulunç kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. En sık boyun, sırt ve omuz bölgesinde gözlenen kulunç, vücudun her bölgesinde görülebilir. Kulunç ağrısı, tetik nokta denen bazı bölgelerde daha fazla duyulur. Tetik noktaya basmakla ağrı artar. Hareketsizlikle de ağrı artar. Hafif egzersizle ağrı azalır, ağır egzersizle artar. Kuluncun ağrı dışında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur.

Kulunç ağrısı genellikle kasın aşırı kullanımı, kas travması (yaralanma) veya psikolojik stres nedeniyle ortaya çıkar. Tetikleme noktaları genellikle işte ağır nesneleri kaldırmak veya gün boyu bilgisayarda çalışmak gibi sürekli tekrarlanan aktivitelerden kaynaklanır.

 

KULUNÇ NEDEN OLUR?

– Duruş bozukluğu
– Yanlış pozisyonlarda uzun süre oturmak
– Beslenme bozuklukları
– Ciddi egzersiz veya hareket eksikliği
– Kas-iskelet sistemi veya intervertebral disklerde herhangi bir yaralanma genelleştirilmiş yorgunluk
– Uyku eksikliği
– Hormonal değişiklikler ( menopoz )
yoğun kasların soğutulması (bir klimanın önünde uyurken olduğu gibi)
– Duygusal problemler ( depresyon , anksiyete )
– Diğer ağrı veya iltihaplanma koşulları
– Şişmanlık
– Sigara içmek

KULUNÇ NEDEN OLUR?

Kulunç yaş gözetmeksizin görülen bir rahatsızlıktır. Boyun, sırt ve omuz bölgesinin kötü kullanımından ortaya çıkmaktadır. Kulunç her meslek grubunda görülebilir. Kulunç oluşumuna neden olan diğer etkenler şunlardır:

– Kaslara aşırı yüklenme
– Psikolojik sebepler (Aşırı gerginlik ve kasılma)
– Yanlış oturma pozisyonları
– Omur arası problemler
– Hareketsiz yaşam tarzı
– Soğuk algınlığı ve rüzgarda kalmak

KULUNÇ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kulunç ağrıları uzun sürmesi durumunda kronik bir rahatsızlık durumuna dönüşebilir. Psikolojik nedenler kulunç rahatsızlığını tetikleyebilir ve hastalığın devam etmesine sebep olabilir. Bu tarz sorunlar iyileşme sürecini uzatabilir.

Ağrının geçmesi için halk arasında bilinen kulunç kırmak tabirinin tıp literatüründe yeri bulunmamaktadır. Gergin kaslar ve gergin bantların sert bir şekilde masaj yapılarak yumuşatılmaya çalışılmasına kulunç kırmak denilmektedir. Fakat bu çok sert masajlar hastaya zarar verebilme ihtimalinden dolayı, oldukça dikkatli bir şekilde ve uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Aksi taktirde istenmeyen durumlara sebep olabilir.

Kulunç kasılmalarını geçirmenin bir diğer yöntemi ise sıcak kompres uygulamalarıdır. Sıcak havlu ve sıcak su torbaları ağrılı bölgeye uygulandığında etkili sonuçlar alınabilir.

Gevşeme hareketleri, egzersiz ve stres ortamlarından uzak durmak kulunç ağrılarının hafiflemesini sağlar. Bazı etkili olabilecek tedavi yöntemleri şunlardır:

– Soğuk ve sıcak uygulamalar
– Masaj
– Fizik tedavi
– Kuru iğne tedavisi
– Şok dalga tedavi uygulamaları
– Gerilme ve gevşeme egzersizleri

KULUNÇ (SIRT)  AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Kulunç ağrısı için hastanelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne başvurmanız gerekir. Fizik tedavi uzmanı gerekli fiziksel muayeneyi yaparak tedaviyi başlatır.