Meme kanseri tedavisinde devrim gibi adım
Meme kanserinde çığır açan üçlü ilaç tedavisi, hastaların hastalıksız geçirdiği süreyi iki katına çıkarıyor! Yeni tedavi, yayılma riski yüksek ileri evre kanser vakalarında umut veriyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-31 07:34:00

Güncelleme Tarihi: 2024-10-31 07:36:00

Meme kanseri tedavisinde çığır açabilecek yeni bir ilaç kombinasyonu, ileri evre göğüs kanserine yakalanan hastaların hastalığın ilerlemesini geciktirme süresini iki katına çıkarabileceğini ortaya koydu. New England Journal of Medicine'de yayımlanan bu çalışma, hastaların yaşam kalitesini artırmada devrim niteliğinde görülüyor.

ÜÇLÜ TEDAVİYLE KANSERİN GELİŞİMİ HEDEF ALINIYOR

Araştırmacılar, meme kanserine karşı geliştirilen bu üçlü ilaç kombinasyonunu "büyük bir atılım" olarak tanımlarken, tedavinin kanserin biyolojisine etki eden üç farklı noktayı hedef aldığını belirtti. Çalışmada, palbosiklib ve inavolisib adlı iki hedefe yönelik ilacın, hormon terapisi fulvestrant ile birleştirildiği vurgulandı. Bu tedavi, kanserin büyümesinde rol oynayan PI3K proteininin gelişimini durdurmayı amaçlıyor.

HAYATTA KALMA SÜRESİNİ UZATTIKÇA UMUTLAR ARTIYOR

Araştırmaya 28 ülkeden 325 hasta katıldı ve bu hastaların yarısından fazlasında kanserin üç veya daha fazla organa yayıldığı belirlendi. Ayrıca hastaların %80'inin daha önce kemoterapi aldığı bildirildi. Üçlü ilaç kombinasyonu, hastalığın ilerlemesini ortalama 15 ay geciktirirken, bu sürenin plasebo grubunda sadece 7.3 ay olduğu görüldü.

İLERLEME ORANI ÜÇLÜ TEDAVİ İLE DÜŞÜYOR

Çalışma sonuçlarına göre, 18 ayın sonunda üçlü tedavi uygulanan hastaların %46,2'sinde hastalık ilerlemezken, plasebo grubunda bu oran %21,1'de kaldı. Londra Kanser Araştırma Enstitüsü Moleküler Onkoloji Profesörü Dr. Nick Turner, “Bu çalışma, PIK3CA mutasyonlu HR-pozitif meme kanserinin biyolojisinin üç ana yönünü hedef alan bir terapi kombinasyonunun potansiyelini gösteren ilk çalışmadır” dedi. Dr. Turner, "Bu, bu tip meme kanseri için dönüştürücü bir ilerleme olabilir" ifadelerini kullandı.