Mevsimsel depresyon
Kış depresyonu, mevsimsel affektif bozukluk ya da mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak da bilinen bir psikolojik rahatsızlıktır.

Oluşturma Tarihi: 2020-11-27 11:13:42

Güncelleme Tarihi: 2020-11-27 11:13:42

Eylül ekim ayları gibi, sonbahar ve kış dönemlerinde gün ışığının azalması günün kısalmasıyla birlikte artış göstermeye başlayan ve ilkbahar ve yaz geldiğinde semptomların yavaş yavaş gerilediği ve iyileştiği bir duygu durum bozukluğudur.  Değişimler insan psikolojisinde her zaman dalgalanmalar yaratır. Kimileri için sonbaharın gelmesi, yaprakların dökülmesi, havanın soğuması, heyecan verici bir durum olsa da bazıları için endişe, üzüntü, bunalım hali ve hatta depresyon durumu yaratabiliyor.         

Mevsimsel Depresyon Nasıl? Neden Oluşur?

Yaz bitip sonbahar ve kış ayları gelmesiyle güneş ışınlarının azalması, seratonin hormon salınımının azalmasına, melatonin hormon salınımının artmasınabeyin kimyasının değişmesine neden olur. Melatonin hormonu artışıyla sürekli bir uyku hali, rehavet ve çökkünlük hali oluyor.

Normal depresyondan farkı; iki sene üst üste aynı dönemde depresyona girmek, bu depresyon dönemlerini depresyonda olmayan dönemlerin takip ediyor olması ve ruh halindeki ve davranışlardaki değişikliği açıklayacak başka bir nedenin olmamasıdır. Majör depresyon belirtileriyle mevsimsel depresyonun şiddeti biraz daha farklıdır. Yani mevsimsel depresyon daha hafif ve tolere edilebilen bir depresyon çeşididir diyebiliriz.

Mevsimsel Depresyon Belirtileri

Genellikle sonbahar ve kış aylarında görülse de, aynı semptomları ilkbahar ve yaz aylarında da mevsimsel depresyon yaşayan bireyler olabilmektedir.

Depresif, üzüntülü, hassas olmak, daha kolay asabileşmek, umutsuzluk, ağlama krizleri, kaygı ve anksiyete hali, enerji eksikliği, daha önce keyif alınan şeylerden artık keyif alamama durumu, sosyal hayattan kendini çekme, sürekli uyuma isteği, karbonhidrat içeren yiyeceklere aşırı düşkünlük ve kilo almak, huzursuzluk ve yineleyen ölüm düşünceleri mevsimsel depresyon belirtileridir.

Peki mevsimsel depresyonla nasıl baş edilir? Hergün düzenli olarak sabah ve öğle saatlerinde en az 30 dakika açık havada yürüyüş yapmak Kendinizi motive etmek, pozitif olumlamalar yapmak ve bu dönem içerisinde kendinize büyük hedefler koymamak, daha başarabileceğiniz hedefler koymak. Beslenmeye dikkat etmek, yeterli protein, vitamin su ihtiyacını karşılıyor olmak. Özellikle B vitamini B vitamin complex takviyesi almak faydalı olacaktır. Karbonhidrat ve şekerden biraz uzak durmak. Egzersiz ve spor yapmak. İyi düşüncelerle beyin kimyanızı etkileyin. Neşeli insan ile kederli insanın nöropeptitleri birbirinden farklıdır. İyi ve olumlu şeyler düşünürseniz iyi nöropeptitler oluşur. Neşeli insanlarla buluşmalar, neşeli kitapları okumak, neşeli komedi filmleri izlemek iyi gelecektir. Evinizi, iş ortamınızı renklendirin. Florasan ışığını hayatınızdan çıkartın.

Mevsimsel depresyon terapilerle, düşük dozda antidepresanilaçlarla, veya ışık terapileriyle tedavi edilebilmektedir. Tüm bu önemleri aldıysanız ve yine baş edemediğiniz bir durum söz konusu ise mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı.