Dolar

34,6406

Euro

36,6803

Altın

2.936,93

Bist

9.639,77

Migren Çeşitleri

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Hekimi Dr. Mehmet Çam’ “Migren” çeşitleri ve kimlerin migren için risk altında olduğuna dair Timetürk’e bilgiler verdi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-22 13:13:44

Migren Çeşitleri

Migrenin çeşitli şekilleri var mıdır?

Değişik migren tipleri vardır. En çok iki tipi gözükmektedir,

1-Auralı migren; Baş ağrısı öncesinde daha çok görme ile ilgili bazı belirtiler olur.Karanlık nokta,görme alanında zikzaklar veya parlayan ışıklar olabilir.Bazı migrenliler başağrısı öncesinde sanki bir tül perde oluştuğundan veya dış aleme buzlu cam arkasından bakar gibi bir duruma girdiklerini ifade ederler.Daha seyrek olarak vücudun bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük bazende konuşma bozukluğu olur. Bulantı hissi ve kulak çınlaması olabilir.Bu haberci belirtilerden sonra baş ağrısı başlar.

2-Aurasız migren; Migren hastalarının büyük çoğunluğunda ise bu haberci belirtiler olmadan baş ağrısı ve diğer buna eşlik eden belirtiler başlar

Görülen diğer migren şekilleri:

3-Menstrüel migren
Baş ağrısı kadın hastanın adet dönemiyle bağlantılıdır.

4-Sessiz migren
Bu tür aynı zamanda asefaljik migren olarak da bilinir. Baş ağrısı olmadan aurasemptomları vardır.

5- Vestibüler migren
Baş ağrısı olsun ya da olmasın denge problemleri, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma belirtileri vardır. Bu tür genellikle hareket hastalığı öyküsü olan kişilerde olur.

6- Karın migreni
Uzmanlar bu tür hakkında fazla bir şey bilmiyorlar. Mide ağrısı, bulantı ve kusmaya neden olur. Genellikle çocuklarda olur ve zamanla klasik migren baş ağrılarına dönüşebilir.

7- Hemiplejik migren
Vücudun bir tarafında kısa süreli felç (hemipleji) veya güçsüzlük vardır. Hasta ayrıca uyuşukluk, baş dönmesi veya görme değişiklikleri hissedebilir. Bu belirtiler aynı zamanda felç belirtileri de olabilir, bu nedenle hemen tıbbi yardıma baş vurmak gerekebilir.

8- Oftalmik migren
Bu aynı zamanda oküler veya retinal migren olarak da bilinir. Bir gözde kısa süreli, kısmi veya tamamen görme kaybına ve gözün arkasında, başın geri kalanına yayılabilen donuk bir ağrıya neden olur. Herhangi bir görme değişikliği olduğunda hemen tıbbi yardıma baş vurulmalıdır.

9- Beyin sapı auralı migren
Baş ağrısından önce baş dönmesi, kafa karışıklığı veya denge kaybı olabilir. Ağrı başını arkasını etkileyebilir. Bu belirtiler genellikle aniden başlar ve konuşmada güçlük, kulak çınlaması ve kusma ile birlikte gelebilir. Bu tip migren, hormon değişiklikleriyle güçlü bir şekilde bağlantılıdır ve esas olarak genç yetişkin kadınları etkiler.

10- Vestibuler Migren
Bu şiddetli migren türü 72 saatten fazla sürebilir. Ağrı ve mide bulantısı o kadar yoğundur ki hastaneye gitmek gerekebilir. Bazen ilaçlar veya ilaçların kesilmesi bunlara neden olabilir.

11- Oftalmoplejik migren
Göz çevresindeki kasların felç olması da dahil olmak üzere göz çevresinde ağrıya neden olur. Bu tıbbi bir acil durumdur çünkü semptomlara gözün arkasındaki sinirlere baskı veya anevrizma neden olabilir. Diğer semptomlar arasında düşük göz kapağı, çift görme veya diğer görme değişiklikleri bulunur.

Migrenin sebebi nedir?

Araştırmacılar migrenin kesin belli bir sebebinin olmadığına ,bazı kimyasal maddelerin önemli role sahip olduğuna ve bu ağrının genetik bir nedeni olabileceğine inanmaktalar.
Kimler migren için risk altındadır?
Aşağıdaki durumlarda migren tipi baş ağrısına sahip olma olasılığınız daha yüksektir:
Kadın olmak
Kadınların migren geçirme olasılığı erkeklerden üç kat daha fazladır.
Yaş
Çoğu insan 10 ila 40 yaşları arasında migren baş ağrısı çekmeye başlar. Ancak birçok kadın, migrenlerinin 50 yaşından sonra iyileştiğini veya geçtiğini fark eder.
Ailede migren öyküsü olması
Migrenli çoğu insanın migreni olan aile üyeleri vardır.Migreni olan her beş kişiden dördünde, migreni olan başka aile üyeleri vardır. Bir ebeveynin bu tür baş ağrıları öyküsü varsa,çocuklarının bunları alma şansı %50'dir. Her iki ebeveynde de varsa, risk %75'e çıkar.

Diğer tıbbi durumlar
Depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk, uyku bozuklukları ve epilepsi gibi başka tıbbi durumlarınız varsa.

Haber Ara