Dolar

33,9879

Euro

38,0378

Altın

2.827,94

Bist

9.975,61

Mikroplastiklerin beyinde yolculuğu: Tehlikenin boyutları artıyor!

Brezilya'da yapılan bir araştırma, mikroplastiklerin beyne kadar ulaşabileceğini gösterdi. Bu durum, mikroplastiklerin sağlığımız üzerindeki olası tehlikelerine dikkat çekiyor ve özellikle anne karnında maruz kalmanın sonuçları konusunda endişeleri artırıyor.

8 Saat Önce Güncellendi

2024-09-19 14:36:01

Mikroplastiklerin beyinde yolculuğu: Tehlikenin boyutları artıyor!

Brezilya'nın Sao Paulo kentinde yapılan bir araştırmada, 15 kişinin beyninden alınan örneklerde mikroplastik izine rastlandı. Bu durum, mikroplastiklerin beyne ulaşabildiğine dair endişeleri artırıyor.

MİKROPLASTİKLERİN BEYİNDE TESPİTİ
Araştırmacılar, Sao Paulo Üniversitesi'nde yürütülen çalışmada, 15 kişinin beyninden aldıkları örnekleri analiz etti ve bu kişilerden sekizinde, bir plastik türü olan polipropilen izine rastladı. Mikroplastiklerin, burun boşluklarının üzerinde yer alan ve kokularla ilgili bilgileri işleyerek beynin diğer bölgelerine aktaran bölümde bulunduğu belirlendi. Araştırmanın yöneticisi Profesör Thais Mauad, “Bu çalışma, koku alma yolunun beyne plastik için potansiyel bir ana giriş yolu olduğunu ortaya koyuyor” belirtti.

ANNE KARNINDA DA MİKROPLASTİK
Henüz 20. yüzyılda icat edilen bu plastik madde, anne karnındaki bebekler ve anne sütü de dahil olmak üzere vücudumuzda giderek daha fazla oranda tespit ediliyor. Bu yılın başlarında yapılan bir araştırma, bağırsaklardaki kanser hücrelerinin mikroplastiklerle temas ettikten sonra daha hızlı yayıldığını ortaya koymuştu. Bu bulgu, mikroplastiklerin vücutta yol açabileceği tehlikelere dikkat çekiyor.

MİKROPLASTİKLERİN YOL AÇTIĞI RİSKLER
Mikroplastiklerin beyinde tespit edilmesi, bu maddelerin yalnızca çevre ve hayat üzerinde değil, doğrudan sağlık üzerinde de ciddi etkileri olabileceğini gösteriyor. Özellikle anne karnında ve bebeklik döneminde maruz kalınan mikroplastiklerin, uzun vadede ne gibi riskler taşıdığı henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da, erken dönemden itibaren insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği endişeleri artıyor.

SON VİDEO HABER

Cübbeli'den İsmailağa hakkında yeni iddialar

Haber Ara