Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan koronavirüs salgını döneminde ailelere kritik bir uyarıda bulundu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan MIS-C hastalığına dikkat çekti. Peki MIS-C hastalığı nedir? Mis-c sendromu belirtileri nelerdir?
MIS-C hastalığı nedir?
MIS-C hastalığı 4-16 yaş arası çocukları tehdit edişyor. Aileler de (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) Mis-c hastalığının ne olduğunu merak eder oldu. Mis-c hastalığı çocukların hafif ve belirtisiz atlattığı için geç fark eilebiliyor ve bazen sonuçları ağır olabiliyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçen Temmuz ayından bu yana sadece Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde MIS-C hastalığından 62 çocuğun tedavi gördüğünü söyledi. Peki MIS-C hastalığı nedir? Mis-c sendromu belirtileri nelerdir?
Mis-c sendromu belirtileri
Mis-c hastalığının ayırt edici bir çok belirtisi mevcuttur. Bu belirtilerin başında şunlar geliyor:
24 saatten uzun 38 derecenin üzerinde dirençli ateş
Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi mide bağırsak sistemi sorunları
Vücutta döküntülerin olması
Gözlerde çapaklanma olmadan kızarıklıklar, kanlanmaların olması
çatlamış dudaklar, kırmızı-çatlak dil
Baş ağrısı
Solunumsal sorunlar (hızlı soluma, nefes almada zorlanma),
Kas, eklem ağrıları,
El ve ayak derileri başta olmak üzere ciltte soyulmalar.
MIS-C, COVID-19 geçiren her çocukta oluşmaz
MIS-C hastalığına ilişkin ailelerin kafasında bir sürü soru işareti oluşmul durumda. Aileler Covid-19 her çocukta MIS-C hastalığına neden olur mu? diye araştırmaya başladı. MIS-C, COVID-19 geçiren her çocukta oluşmaz. COVID-19'u sessiz ya da çok hafif şikâyetler ile geçirenler de, genellikle 2-4 hafta sonrasında (bu süre hastaya göre değişebilir) çok ciddi bulgular ile sağlık kurumuna başvurarak MIS-C tanısı alabilirler.
MIS-C bulaşıcı mı?
Bu hastalık COVID-19 geçiren her çocukta oluşmaz, hangi çocukta gelişeceğine dair başta epigenetik faktörler olmak üzere bilinmeyen birçok faktör vardır. Bilinen ise yatkınlığı olan çocukta bu virüsün hastalığı kendisi yapmasa da hastalığın oluşmasındaki faktörleri tetiklediği, yani olayın başlangıç pimini çektiğidir. COVID-19'un aksine bulaşıcı bir hastalık değildir.
MIS-C tedavi edilebilir bir hastalıktır
MIS-C, tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. İyi tedavi edildiğinde kalıcı hasar bırakmayan bu hastalık, tedavi edilmeyen kişilerde ise başta koroner damarlar olmak üzere birtakım ciddi sağlık problemleri oluşturabilir. Bu hastaların özellikle çocuk kardiyolojisi ve çocuk enfeksiyon hastalıkları gibi bölümler tarafından, hem tanı ve tedavi aşamasında hem de tedavi sonrası dönemde takip edilmesi gerekir.