Dolar

34,5322

Euro

36,2071

Altın

2.967,54

Bist

9.549,89

Ne zaman psikoloğa gitmeli?

Hayatımız içinde sorun, sıkıntı ve problemler her zaman olur. Bazen zorlanırız ama zaman içerisinde bu durumu atlatırız. Bazen arkadaşlarımızla dertleşmek, bazen okuduğumuz kitaplar, bazen izlediğimiz bir film ya da videolar iyi gelir ve o durumu atlatmamız için yardımcı olabilir. Ancak bazen tüm bunlar yeterli olmaz ve profesyonel olarak bir destek alma ihtiyacı hissederiz. Burada ayırt edici kriter kişinin stres veya problemlerinin olması değil, bu stres ve problemlerin üstesinden gelip gelemediğidir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-29 08:43:59

Ne zaman psikoloğa gitmeli?

KübraPsikolojik hastalığı olan ya da duygusal zorluklar yaşayan kişiler genellikle yaşadıkları çevre veya ortam tarafından etiketlenme korkusuyla profesyonel yardım almaktan çekinirler. Profesyonel yardım almanın, bir psikoloğa gitmenin toplum tarafından yadırganacağını, küçük düşürücü bir durum olacağını veya dışlanacaklarını düşünürler. Ancak bu durumu geciktirmek sorunun daha da kronikleşmesi ve daha ağırlaşmasına neden olabilir.

Peki hangi durumlarda yardım almalıyım?

Eğer içinde bulunduğunuz sorun, sıkıntı hayat kalitenizi ciddi oranda etkiliyorsa, o sıkıntılı durumu düşünmeye çok vakit harcıyorsanız, ilişkileriniz ve hayatınız etkileniyorsa, işlevselliğiniz bozulduysa yani daha önce yapabildiğiniz şeyleri artık yapamıyorsanız profesyonel bir yardım almanın zamanı gelmiş demektir.

Psikoterapi nedir?

Psikoterapi, psikoloji alanında eğitim almış bir uzmanla, ruh sağlığına ilişkin sorunların konuşularak profesyonel bir çözüme ulaştırılma girişimidir. Psikiyatrist, psikolog veya psikolojik danışmanların uyguladığı birçok farklı terapi çeşitleri vardır. Bazı psikolojik hastalıkların da hem terapi hem de ilaçla tedavi edilmesi gerekebilir.

En sık kullanılan terapi yöntemleri

Bilişsel Davranışçı Terapi; kişinin işlevsel olmayan ve kendine zarar veren düşünce ve davranışlarını, doğru düşüncelerle ve davranışlarla değiştirmesini sağlar. Yeniden öğrenilen davranış ve becerileri gerçek hayatta uygulamasına yardımcı olur.

Psikodinamikterapi; Burada kişinin iç dünyasındaki çelişkilerinden ve bilinç altında duran, kişiyi olumsuz yönde etkileyen ve tekrarlayıcı duygu ve düşüncelerden etkilendiği düşünülür. Terapilerde hasta ile terapist arasındaki iletişim kullanılarak kişinin kendini daha iyi anlaması ve duygu ve davranışlarını olumlu yönde değiştirmesi hedeflenir.

Kişilerarası psikoterapi; kişinin daha önceden yaşamış olduğu sosyal değişiklikler, önemli kişilerle yaşadığı anlaşmazlıklar ve problemler, çevresindeki insanlarla yaşadığı zorluklar veya bir ölüm ya da ayrılık nedeniyle yaşadığı yas süreci gibi altta yatan nedenlerin anlaşılması ve çözüm yollarının geliştirilmesine yardımcı olur.

Şema terapi; asında birçok terapi yöntemini birleştiren bir yaklaşımdır. Kişinin değiştirilmesi zor ve genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde kazandığı psikolojik rahatsızlıklarının anlaşılması ve çözümü konusunda yardımcı olur.

Psikoterapinin koçluktan farklı nedir?

Yaşam koçluğu ve psikoterapiyi birbirinden ayıran en önemli özellik başvuru nedenleridir. Yani bir gurupta iyileşmek isteyenler, diğerinde ise ilerlemek isteyenler vardır. Elbetteki en iyi yaşam koçluğunu da psikoloji alanında eğitim almış bir psikoterapist sağlayabilir.

Aslında tüm psikoterapi yöntemlerinin ortak amacı farklı yollar ve yöntemler kullanılsa da kişinin duygu, düşünce ve davranışlarında istenilen ve olumlu yönde bir değişim yaratmaktır. Yapılan araştırmalarda psikoterapi alan kişilerin hayatlarında daha işlevsel oldukları, daha az hastalandıkları ve tıbbi problemleri daha az yaşadıkları görülmektedir. Yani kişinin duygu ve davranışlarının düzletilmesi ya da geliştirilmesinin, beyin sağlığı ve vücut sağlığında olumlu değişikliklere yol açtığı bilinmektedir.

Haber Ara