Burç ağacı, Gökçe Ağacı, Haşişet-üd-ik , Çekem, Viscum, Gui ve Mistletoe gibi isimlerle de anılan ökse otu parazit olarak yetişen bir bitki türüdür.Ökse otu
Çeşitli hastalıklara iyi gelmesi ve sağlıklı yaşam amacıyla kullanılması açısından oldukça önemli olan ökse otu genel olarak Türkiye, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta yetişir. Diğer şifalı bitkiler gibi ökse otunun da çayı yapılarak tüketilir. Ökse otu bitkisi farklı yerlerde ve farklı ağaçlar üzerinde, ağaçların gövdesine tutunarak yetişen bir ot türüdür. Zaman içerisinde büyüyerek sarmaşık şeklinde gelişimini tamamlar. Kavak, akasya, akçaağaç, kestane, söğüt, armut, erik ve kiraz ağaçları üzerinde yetiştiği görülür. Kendiliğinden ortaya çıkar ve herhangi bir tohumu da bulunmaz. Ortalama ömrü 70 yıldır. Gelişimi tamamlandıktan sonra yeşil ve oval yaprakları ortaya çıkar. Daha sonra bunu kullanacak olan kişiler tarafından toplanır. Çeşitli işlemlerden geçirilerek aktarlara ulaştırılır. Bitkiyle hazırlanan çay halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.
ÖKSE OTUNUN FAYDALARI
Kan basıncını düzenleme özelliği bulunduğu için, bu hastalıklara sahip kişiler tarafından tercih edilen şifalı bir bitki olan ökse otunun nefes darlığı probleminden kısa bir süre içerisinde kurtulabilirler. Ayrıca astım hastalığı tedavisinde kullanılır. Ayrıca uzun süreli kullanım sonucunda net olarak bazı sorunlarının tamamen ortadan kalktığını gören hastalar olmuştur.
Bilimsel çevreler şu ana kadar ortak bir karara varamasa da ökse otunun kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği ve tümörleri küçülttüğüne dair araştırmalar mevcuttur. Bunun yanında kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ökse otu içerdiği biliniyor.
Bunun yanında sara hastalığı bulunan kişiler ve sürekli olarak nöbet geçirenlerin de kullanması durumunda, bu nöbetlerin sıklığının azaldığı görülmeye başlanmıştır. Sara krizi rahatsızlığı yaşayan kişiler açısından da sürekli olarak tercih edilen bir yörtemdir.
Soğuk algınlığı yaşayan ve bunun neticesinde öksürük problemi ile karşılaşan kişiler ökse otu çayını birkaç gün içmeleri sayesinde öksürük problemlerinden kurtulur.
Adet gören kadınlar, adet döneminden birkaç gün önce ökse otu çayını içmeye başlarsa, şiddetli adet sancılarından kurtulmuş olurlar.
Son olarak da, ishal problemi yaşayan kişiler için bağırsakların düzenli çalışması konusunda birebir etkisi vardır. Bazı kişiler bu sorundan sürekli olarak şikayetçi olurlar ancak ökse otu kullanımı sonrasında ishal problemi de tamamen önlenmiş olacaktır.
ÖKSE OTUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: NASIL KULLANILIR?
Kullanım açısından ökse otu, en sık şekilde çayı yapılarak tüketilir. Çiğ olarak tüketilmesi nöbetlere neden olduğundan uzmanlar tarafından önerilmeyen bir yöntemdir. En uygun kullanım şekli, kurutulmuş şekilde alınan ökse otunu kaynar su içerisinde bekletip, süzdükten sonra çayını içmektir. Ökse otunun yaprak ve sap kısmı tüketilebilir ancak meyveleri zehirlidir ve ağız yoluyla tüketilmesi halinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bir bardak kaynamış suyun içerisinde, 1-2 tatlı kaşığı kuru ökse otunu konulup, 5-10 dakika dinlendirildikten sonra ökse otu çayı içilebilir. Bitkinin üzerine kaynak su dökmek veya dakikalarca kaynatmak uzmanlar tarafından önerilmeyen bir yöntemdir. Taze ökse otu yapraklarını ise bir gün önce ıslatıp ertesi günü o su içilebilir.
MERHEM OLARAK ÖKSE OTU
Ökse otunun taze beyaz meyveleri ezilir. Ardından iç yağı ya da tereyağı ile güzelce karıştırılır ve merhem elde edilir. Ancak merhem, sadece haricen kullanılır. Kesinlikle ağızdan alınmaz ve dahili olarak kullanılmaz. Ökse otu ve türevlerinden elde edilen tüm ürünlerde, ürünleri kullanmadan önce, bir uzmana danışılması tavsiye edilmektedir.