Dolar

35,5074

Euro

36,6198

Altın

3.051,84

Bist

9.715,86

Öksürük 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat!

Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde bronşitin görülme sıklığı da artıyor. Uzmanlar, özellikle çocuklarda gelişen ve sıklıkla viral enfeksiyonlara bağlı olan bronşitin tedavi edilmediği durumlarda kalıcı hasar bırakabildiği konusunda uyarıyor. Peki bronşit nasıl belirtiler verir ve nasıl tedavi edilir? İşte tüm bilmeniz gerekenler...

1 Ay Önce Güncellendi

2024-12-14 09:54:08

Öksürük 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat!

Uzun süre alan öksürüklerle ilgili uzmanlar uyarılarda buluunuyor.

"Virüs damlacık yoluyla bulaştığı için hasta olan kişi öksürük veya hapşırık yoluyla hastalığı yayabilir"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Karadeniz, çocuklarda bronşit hakkında açıklamalarda bulundu. Bronşitin akciğerlerde 'bronş' adı verilen hava yollarının inflamasyonu (iltihabı) ile oluşan bir solunum yolu hastalığı olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Karadeniz, "Bronşlar, akciğerlerden hava geçişini sağlayan tüp şeklindeki yapılardır. Bu tüplerin enfeksiyon ya da irritasyon sonucu iltihaplanması, mukus üretimini artırır. Bu durum, özellikle çocuklarda sık görülen bir sağlık sorunudur. Çocuklarda bronşit genellikle akut (kısa süreli) olarak ortaya çıkar ve sıklıkla viral enfeksiyonlara bağlıdır. Ancak, kronik bronşit daha uzun süreli veya sık tekrarlayan bir durumdur. Çocuklarda akut bronşit daha yaygınken, kronik bronşit genellikle altta yatan astım, alerji ya da çevresel faktörlerle ilişkilidir" diye konuştu.

thumbs_b_c_a1103b7f42fa80b48b84572851dd5ca3

Uzm. Dr. Karadeniz, çocukluk çağında bronşitin başlıca nedenlerini şöyle sıraladı:

"Viral enfeksiyonlar: Respiratuvar sinsityal virüs (RSV), influenza, parainfluenza, adenovirüs gibi solunum yolu virüsleri en yaygın etkenlerdir.

Bakteriyel enfeksiyonlar: Daha nadir görülür, ancak özellikle zatürre ile ilişkili olabilir.

Alerjenler: Polen, toz akarları ve evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler bronşlarda irritasyona neden olabilir.

Tahriş edici maddeler: Sigara dumanı, hava kirliliği, kimyasal buharlar ve soğuk hava bronş mukozasında iltihaba yol açabilir.

Reflü hastalığı: Mide asidinin solunum yollarına kaçması, bronş mukozasında irritasyona neden olabilir."

Bronşit riskini artıran faktörlere değinen Uzm. Dr. Karadeniz, "Küçük çocuklar, özellikle 2 yaş altındaki bebekler, enfeksiyonlara daha duyarlıdır. Kronik hastalıkları olan veya sık sık enfeksiyon geçiren çocuklar da risk altındadır. Hava kirliliği (sigara dumanı ve evde kullanılan odun sobası dumanına maruziyet gibi) riski artırır. Kreş, okul veya oyun gruplarında enfeksiyonlar kolayca yayılabilir. Bunların dışında solunum sistemi tam gelişmemiş bebeklerde bronşit riski artar. Astım, alerjik rinit, bağışıklık yetmezlikleri veya kistik fibrozis gibi durumlar da bronşit riskini artırır" şeklinde konuştu.

thumbs_b_c_1387f85d2bb30659216bccb3b49a7fce

Uzm. Dr. Karadeniz, "Bronşit genellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Bunun birkaç nedeni vardır. Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar. Kapalı ve kalabalık ortamlar enfeksiyon riskini artırır. Mevsimsel alerjiler, özellikle ilkbaharda, bronşit benzeri semptomları tetikleyebilir" dedi. Bronşit teşhisinde en önemli adımın, çocuğun belirtilerini ayrıntılı şekilde değerlendirmek olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Karadeniz, teşhis sürecini şöyle paylaştı:

"Fizik muayene: Doktor, stetoskop ile bronşlarda hırıltı veya anormal solunum seslerini dinler.

Göğüs röntgeni: Zatürreyi dışlamak ve bronşit tanısını doğrulamak için istenebilir.

Kan testleri: Enfeksiyonun viral mi yoksa bakteriyel mi olduğunu anlamak için yapılabilir.

Balgam kültürü: Özellikle bakteriyel bronşit şüphesinde kullanılır."

thumbs_b_c_f8336c8ea591a838c48f8279bfc24452

Tedavi edilmemiş bronşitin, ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini anlatan Uzm. Dr. Karadeniz, "Zatürre, enfeksiyon alt solunum yollarına ilerleyebilir. Tekrarlayan bronşit atakları, kalıcı hasar bırakabilir. Şiddetli bronşit vakalarında oksijen yetersizliği görülebilir. Bronşit tedavisinde destekleyici yöntemler önemlidir. Bol su içmek, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. Buhar makinesi veya sıcak bir duş ortamı solunum yollarını rahatlatabilir. Çocuğun iyileşmesi için enerji tasarrufu yapması önemlidir. Çocuklar pasif sigara içiciliğinden korunmalıdır. El hijyenini dikkat ederek virüs ve bakterilerden korunmaya dikkat edilmelidir. Özellikle grip ve zatürre aşıları koruyucudur. Sağlıklı beslenme ve düzenli uyku önemlidir" dedi. Doktora ne zaman gidilmesi gerektiğine değinen Uzm. Dr. Karadeniz, "Nefes almada zorlanma veya morarma, yüksek ve düşmeyen ateş (38,5°C üzeri), öksürüğün 2 haftadan uzun sürmesi, çocuğun sıvı tüketememesi ya da ciddi halsizlik, daha önce astım veya kronik hastalığı olan çocuklarda bronşit belirtileri ve sık tekrarlayan bronşit atakları görüldüğünde derhal hekime başvurulmalıdır" ifadelerine yer verdi.

DHA

SON VİDEO HABER

Evinin banyosunda bıçaklanmış halde ölü bulundu

Haber Ara