Ömür boyu şeker yemeden yaşanabilir

'Ölene kadar şeker yemesek hiçbir eksiklik olmaz' diyen Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası'nda, şekerin sağlığa zararlarına dikkat çekerek sofra şekerinin gereksiz olduğunu belirtti.

2024-09-21 16:55:10

Türk Böbrek Vakfı tarafından düzenlenen Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası etkinliğinde, Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ şeker tüketimine karşı önemli uyarılarda bulundu. Karşıdağ, "Bir insan ömür boyu şeker yemese hiçbir eksiklik yaşamaz" diyerek sofra şekerinin sağlıklı beslenme için zorunlu olmadığını vurguladı. Meyve, süt, et ve peynir gibi gıdalar olmadan yaşayamayacağımızı ama sofra şekeri olmadan rahatlıkla hayat sürdürülebileceğini belirtti.

TOPLUMUN %15'İNDE GİZLİ ŞEKER VAR

Karşıdağ, Türkiye'de toplumun %15'inde diyabet, %15'inde ise gizli şeker olduğunu açıklayarak, şeker tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını kaydetti. Özellikle böbrek hastalıkları, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıkların şeker tüketimiyle yakından ilişkili olduğunu söyledi.

EMEKLİLERE ŞEKERSİZ KAHVE İKRAMI

Türk Böbrek Vakfı, Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı Emekliler Evi'nde düzenlenen etkinlikte, şekersiz Türk kahvesi ikram etti. Vakıf Başkanı Timur Erk, şekerin bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu belirterek, Türkiye'nin şeker tüketimini acilen azaltması gerektiğini vurguladı. Tiyatro oyuncusu Eylem Şenkal da vakfın gönüllüsü olarak etkinlikte yer aldı.

BUNLARDAN UZAK DURUN

Karşıdağ, şekerden uzak durulması gereken besinleri şu şekilde sıraladı: Şekerli gıdalar, beyaz ekmek, pirinç pilavı, fruktoz eklenmiş içecekler. Ayrıca, düzenli yürüyüş yapmanın ve her yaş grubunun fiziksel aktiviteye özen göstermesinin önemine dikkat çekti.

Ömür boyu şeker yemeden yaşanabilir

Türkiye’nin Alzheimer raporu açıklandı! Hangi bölgeler risk altında?

Hijyen krizi: Okullarda sağlık alarmı!

2040'da prostat kanseri hastası sayısı iki katına çıkacak!

Alzheimer dünyayı etkisi altına alıyor: 55 milyon hasta!

Bilim insanları açıkladı: Corona virüsün kaynağı pazar tezgahı mı?