Op. Dr. Gürhan Gökçe:Aşırı sıcaklarda böbrek taşlarına dikkat
Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gürhan Gökçe, aşırı sıcakların böbrek taşı oluşumunu etkilediğini belirterek, bol sıvı tüketilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2017-08-10 11:14:56

Güncelleme Tarihi: 2017-08-10 11:14:56


Gaziantep Özel Hatem hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gürhan Gökçe, yaz aylarının aşırı sıcak geçtiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan vatandaşların, böbrek taşı hastalıklarına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade ederek, sıcak ortamda sıvı kaybı yaşandığından dolayı taş oluşumunun hızlandığını söyledi. Böbrek taşının böbrek kanallarında toplanan sistemi tıkayan küçük taş parçaları olduğunu söyleyen Dr. Gökçe, bu taşların tedavi edilmemesi durumunda böbrek hastalıklarını tetiklediğini belirtti.

BÖBREK OLUŞUMUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER

Böbrek taşlarının oluşmasında etkili olan faktörler hakkında bilgi veren Dr. Gökçe, "Sıcak ortamda yaşamak, az su tüketmek, yediğimiz gıdalar, ailesel faktörlerdir. Sıcak ortamlarda sıvı kaybı fazla olduğundan idrar oluşumu azalır, bu durum böbrek taşının oluşumunda etkili oluyor. Özellik yediğimiz gıdalarda taş oluşumunda etkili oluyor. Tuz taş oluşumunu arttırır. Yine ailesinde taş olanların da daha çok risk gurubunda olur. Sıcaklık faktörünün yüksek olduğu bölgemizde risk daha fazladır. Böbrek taşı bu bölgede yaşayan insanlarda daha çok görülür" dedi.

BÖBREK TAŞININ BELİRTİLERİ

Böbrek taşının belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Gökçe, "Böbrek taşının belirtileri daha çok şiddetli ağrılarla başlar. Az bir kanamada olabilir. Taş kanala girdiği zaman ağrının şiddeti daha da artacaktır. Böbrekte olduğu zaman ağrı daha az olabilir ancak her zaman için ben buradayım diyebilir. Ancak kanala girdiği zaman kanama yaparak bulantı, kusma yapabilir. Erişkinlerde ağrı daha fazladır. Kadınlarda daha az olur. En çok erkeklerde görülür" şeklinde konuştu.

TAŞ OLUŞUMUNU ÖNLEYEN FAKTÖRLER

Taş oluşumunu önlenmesi için yapılması gerekenlere değinen Dr. Gökçe, "taş oluşumunu önlemek için özellikle bol sıvı tüketelim. Hayatımızdan limonu eksik etmeyelim. Çünkü limon taş oluşumunu azaltan en önemli etkendir. Sıcak ortamlarda kaldığımız zaman sıvı tüketimini arttıralım. Mutlaka tuzu azaltmalıyız" ifadelerini kullandı.

TAŞIN CERRAHİ TEDAVİSİ

Taşın cerrahi tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Gökçe, "özellik normal yollardan atılması zor olan taşları iki tür tedavi uyguluyoruz. Açık ameliyat bir de kapalı ameliyattır. Taş kırma tedavisi de yapılıyor. Artık açık ameliyatlar çok yapılmıyor. Kanala gelen taşlarda taşın büyüklüğüne bağlı olarak URS dediğimiz yöntemle alt taraftan girilerek yapılabilir" diye konuştu.

Dr. Gürhan Gökçe, son olarak böbrek taşı olanların 6 ayda bir üroloji doktoruna görülmesini tavsiye ettiğini söyledi.