Portakal kabuğunun bilinmeyen faydaları…
Hemen hemen herkesin çöpe attığı portakal kabuğunun kanserin önlenmesi de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı olduğu ortaya çıktı.

Oluşturma Tarihi: 2019-12-29 11:39:48

Güncelleme Tarihi: 2019-12-29 11:39:48

Portakalların çoğunun orta kısmında içe doğru kıvrılmış olan kabuğu hemen hemen herkes çöpe atıyor. Portakalın göbeğindeki bu ayrıntıya dikkat, esas vitamin burada gizleniyor. Portakalın içinde bulunan portakal kabuğu yumağının başta kanserin önlenmesi de dahil olmak üzere çok sayıda faydası olduğu ortaya çıktı.

Portakal kabuğu yumağının içinde 'Salvesterol Q-40' isimli kanser ajanı olarak çalıştığı ve kanserli hücrelerde bulunan CYP1B1 enzimini bulup kanserli hücreleri, sağlıklı hücrelere zarar vermeden öldürdüğü biliniyor.

Portakal kabuğu yüzde 5 oranında minarel tuzlar, organik asitler, yüzde 5-8 oranında flavonoidler ve yüzde 1-2 esansiyel yağlar içerir. Portakalın kabuğunda bulunan citrus aurantium un kanser ve damar tıkanıklıkları gibi birçok hastalıkta kullanmıyla ilgili birçok farklı bilimsel yayın mevcut.

'American Journal of Chinese Medicine' adlı dergide 2005'de yayınlanan çalışmada Çin ve Kampo Tıbbının ortak ilaçlarından portakal kabuğu özütünün Hepatit C virüsüne karşı da etkili olduğu gösterildi.

Yine Florida Üniversitesi Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü, Yu Wang'da Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Yardımcı Doçenti'nin yakın tarihli bir çalışmasında, portakal kabuğunun hastalıklarla savaştığı bulundu.

Teksas Üniversitesi Tıp Merkezinin yaptığı bir araştırmaya göre portakal suyu, böbrek taşlarının yeniden oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor. Böbrek taşı problemi geçirenlere her gün bir bardak portakal suyu içmeleri önerilmiştir.

Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu da, portakal kabuğunun (Citri sinensis pericarpium) iştahsızlıkta kullanılabileceğini belirtti.

Pek çok kişinin en sevdiği meyvelerden biri olan portakalın ve soğuk algınlığı ile mücadeledeki sağlık yararları nedeniyle kışın talebi ve tüketiminin arttığını biliyoruz.

Uzmanlara göre portakal kabuğu, bağırsağın çalışmasını iyileştirerek arterlerin iç tabakasında yağ astarlarının oluşumunu önlemede önemli bir rol oynuyor.

İçeriğinde potasyum, protein, B ve E vitaminleri bulunan portakalın kabuğunda bulanan karoten, kanı temizlediği için cilde de çok yararlı olduğu biliniyor.

• Güzelliğin sırrı bu kabukta. Portakal kabuğu özü yine cilt için çok önemli bir şifalı bitki olan biberiye özü ile birleşince harikalar oluşturuyor. Bu karışım ciltteki sorunları yok ediyor.

• Portakal kabuğu ısıya dayanıksız olduğu için kaynatılmamalı, üzerine kaynar su dökülerek haşlanmalı ve tüketilmelidir.

• Portakal kabuğu ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, ışık, oksijen ve neme karşı korunaklı biçimde ve 20ºC'nin altında bir ısıda saklanmalıdır. Aksi durumda allerjiye neden olabilir.

Biberiyenin yapraklarının özü, yaralar ve kesiklerin giderilmesinde kullanılıyor. Portakal kabuğu yağı ise derideki bazı sorunları gideriyor. Portakal ve limonun kabuklarındaki özler neticesinde, deride çok yönlü güzelleştirici etki yaratılıyor. Sorunları gideren, deriye aydınlık ve parlaklık veren portakal ve limon özleri, biberiye gibi doğal başka bir yağ ile buluşturulduğunda mükemmel bir cilt sağlıyor.

Portakal kabuğu ekstresi bağırsaktaki mikropları değiştirebilir ve böylece aterosklerozu önleyebilir. Portakal kabuğu, arterlerin sertleşmesini geciktiren trimetilamin bileşiğinin üretimine katkıda bulunan bileşenler içerir.

Genel olarak, araştırmacılar portakal dahil narenciye kabuklarının vücuttaki kanserli aktivitelerin önlenmesinde etkili olduğunu keşfettiler.

Portakal kabuğunun, bağışıklık sistemini etkileyen aktif bileşikler içerdiği ve ayrıca alerjik reaksiyonlara neden olan histamin salınımını önlediği de ortaya çıktı.