Probiyotik kavramının Yunanca'dan geldiğini biliyor muydunuz. Yunanca "Yaşam İçin" anlamına gelen terim Romalılar tarafından da sıkça kullanılmıştır.
Bugün ise sağlıklı beslenmede "Yaşam İçin" probiyotik besinler sağlıkçılar tarafından ısrarla tavsiye ediliyor.
Peki Probiyotik besinler nelerdir ve ne eşi yarar.
Gelin birlikte bakalım:
Probiyotikler sindirim sistemimize erişen ve vücudun besin kaynaklarını emilimi ve enfeksiyonlarla savaşını desteklemeye yardımcı olan bakterilerdir. Vücudunuzun tüm alanları için hücrelere birçok sayıda bağırsak bakteri molekülü gönderdiğinden bağırsakların insan sağlığına olan etkisi her açıdan bakıldığında önemli bir yere sahip.
Yunan ve Romalılar da tavsiye etmiş
Probiyotiklerin tarihi, Yunanlılar ve Romalılar tarafından tüketimleri tavsiye edilen ve iyi bilinen peynir ve fermente ürünlerin ilk kullanımına dayanmakta. Sütlü gıdaların fermantasyonu, gıdaların korunması için en eski tekniklerden.Bazı bakterilerin oynadığı yararlı rolün özgün modern hipotezi ilk olarak Rus bilim insanı ve Nobel ödüllü Elie Metchnikoff tarafından bulundu. 1907'de normal bağırsak mikrobiyotasının bir parçası olan clostridia gibi proteolitik bakterilerin, proteinlerin sindiriminden fenoller, indoller ve amonyak içeren toksik maddeleri ürettikleri bulundu. Probiyotik olarak ilk kullanılan fermente süt Yunan ve Roma medeniyetlerinde özellikle çocuklarda ve iyileşme döneminde yaygın olarak kullanılmıştır
Hangi besinler içeriyor?
Bağırsağımızdaki farklı çeşit mikroorganizmalar toplulukları birçok metabolik işleve sahip olan bağırsak floramızı oluşturuyor. Probiyotikler bu noktada devreye giriyor. Takviye ya da besinler yoluyla alınabilen probiyotiklerin vücudumuzdaki etkilerinin görülebilmesi için her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Probiyotik ile zenginleştirilmiş yoğurt, kefir, boza, tarhana, fermente besinler, sirke, fermente peynirler hem ulaşılması kolay hem de kolaylıkla tüketilebilecek probiyotik besinler arasında yer alıyor. Probiyotiklere besin sağlayan prebiyotikler olarak ise yer elması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, hindiba, keten tohumu, arpa ve yulaf olarak sıralanıyor.
Sindirim için vazgeçilmez
Araştırma neticesi bağırsaklarda yaşayan bakterilerin var olduğu ve bu mikrofloranın (bağırsaktaki bakteri topluluğu) bireyleri çeşitli hastalıklara karşı koruma ve oluşabilecek hastalıklara karşı koruyucu görevi gördüğünü gösteriyor. Probiyotikler, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin, bakteri dengesinin korunmasına desteklemekte. Bilimsel araştırmalar, probiyotiklerin bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olduğu ve bağırsak sağlığı açısından son derece önemli etkileri olduğunu aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye kadar pek çok yararı olduğu yönünde.
Probiyotik mi Prebiyotik mi?
Probiyotik kelimesi Yunancadan gelir ve “yaşam için” anlamına gelir. Doğru miktarda tüketildiğinde sağlığımıza katkıda bulunan mikroorganizmalardır (bakteriler ve maya). Canlı mikroplu gıdaların faydalı etkileri yüzyıllardır kabul ediliyor, ancak sağlığa olan faydalarını kesin olarak belirlemek için daha fazla altın standart bilimsel çalışmaya ihtiyaç var.
Prebiyotikler, probiyotik mikroorganizmaların gelişimine katkı sağlayan doğal sindirilemeyen besin lifleri. Bir tür lif kaynağı olmalarına rağmen, bazı kriterler yüzünden tüm lifler prebiyotik olarak sınıflandırılmaz.Bunun için midenin asidik koşullarına dirençli olması, bağırsağa gelene kadar sindirilmemiş olması, bağırsak mikrobiyatası tarafından fermente edilebilir ve mikrobiyatanın büyümesini veya aktivitesini artırması lazım