Psikolojik nefes darlığı nasıl olur?
Psikolojik nefes darlığı nasıl olur? Nefes darlığının birçok sebebi var. Bunlardan biri de psikolojik nefes darlığıdır. Kişilerin yeteri kadar nefes alamadığı durumlardan kaynaklı nefes darlığının sebepleri nelerdir? Nefes darlığı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Nefes almada zorluk neden olur? Anksiyete nefes darlığı nasıl geçer? Nefes darlığı için ne iyi gelir? Stres nefes almayı etkiler mi? İşte detaylar...

Oluşturma Tarihi: 2021-02-11 17:24:28

Güncelleme Tarihi: 2021-02-11 17:24:28

Kişinin yeteri kadar nefes alamaması durumu nefes darlığı olarak tanımlanır. Kişinin akciğer kapasitesinin tamamını hava ile dolduramadığını hissettiği zamanlarda; normalde olduğundan farklı olarak, nefes alıp verdiği her anı hisseder. Birçok nedenden kaynaklı nefes darlığı problemi yaşanabilir.

Psikolojik nefes darlığı nasıl olur? 

Tıpkı kalp atışımız, kan basıncımız, bağırsak hareketlerimiz gibi soluk alıp vermemiz de beynimizin tabanı tarafından kontrol edilir. Normal şartlarda bedenimizin kendi kendine yürüttüğü bu işlevlerin farkında olmayız. Ancak bazı ruhsal hastalıklar, nefes almamızla ilgili işlev bozukluğuna veya algı değişikliğine yol açar.

Birçok hasta eskisi gibi doya doya nefes alamamaktan, göğsünde baskı, boğazında düğümlenme hissi nedeniyle bir uzmana başvuruyor. Nefes darlığının stres kaynaklı olmasının altında genellikle anksiyete yatıyor.

Nefes Darlığı Nedenleri

- Astım

- Kalp Krizi

- Kalp yetmezliği

- Tansiyon düşüklüğü

- Solunum yolu tıkanıklıkları ve yabancı cisim varlığı

- Zatüre

- Sönmüş akciğer olarak bilinen pnömotoraks

- Akciğer arterlerinde gelişen ani kan pıhtılaşması sonucu görülen pulmoner emboli

- Kan kaybı

- Panik atak