Rus virolog Altşteyn’den, Putin’i kızdıracak 'aşı' açıklaması
Dünyanın ilk koronavirüs aşısı Rusya tarafından tescil edilirken, bu aşıyı geliştiren Gamaleya Ulusal Araştırma Merkezi'nde görevli ünlü virolog Altşteyn, Putin’i kızdıracak açıklamalarda bulundu. Altştey, aşının tüm aşamaları tamamlanmadan tescil edildiğini söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2020-08-13 08:35:25

Güncelleme Tarihi: 2020-08-13 08:35:25

Dünyanın ilk koronavirüs aşısı Rusya tarafından tescil edilirken, bu aşıyı geliştiren Gamaleya Ulusal Araştırma Merkezi'nde görevli ünlü virolog Anatoliy Altşteyn gelişmeleri "ihtiyatlı" yorumlayarak tüm aşamaların tamamlanması gerektiğine işaret etti.

Komsomolskaya Pravda radyosuna konuşan Altşteyn, Rusya'nın geliştirdiği aşının dünya genelinde kabul görmesi için testlerin tamamlanması gerektiğini dile getirdi. Bu ise üçüncü faz deneyler kapsamında binlerce insanın kontrollü bir biçimde aşılanması ve izlenmesi demek.

Virolog hekim, enstitülerinde geliştirilen aşının henüz bu aşamayı tamamlamadan tescil edildiğini, bu nedenle 1 Ocaktan önce kontrolsüz ve yaygın bir aşılama kampanyasının başlatılamayacağını söyledi.

Anatoliy Altşteyn, aşının bu kadar hızlı geliştirilmesine ise şaşırtıcı bir yön olmadığı görüşünde. Zira Moskova'daki Gamaleya ve Novosibirsk'teki Vektor araştırma merkezlerindeki bilim insanları uzun süredir enfeksiyon hastalıklarına karşı aşı geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. "İlk paketlenmiş aşı 2 haftaya hazır olacak"

Ö”te yandan Sputnik V" adıyla tescil edilen ilk koronavirüs aşısının tüm aşamalardan geçip geçmediği tartışmaları devam ederken, Rusya'dan  yeni açıklama geldi. Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, paketlenmiş ilk parti aşıların iki hafta içinde kullanıma hazır olacağını duyurdu.

Muraşko, ilk aşıların sağlık çalışanları ve yüksek risk grubunda olanlar için kullanılacağını söyledi.

İlk üretilecek aşıların sadece ülke içinde dağıtılacağını söyleyen Rus bakan kendisinin de bu ay içinde aşı olmayı planladığını belirtti.

Muraşko, aşının henüz hazır olmadığı, erken tescil edildiği yolunda Batılı bilim adamlarından gelen eleştirilerin de yersiz ve dayanaksız olduğunu, rekabetçi duygulardan kaynaklandığını savundu.

Kaynak: Türkrus