Ruslar karantina konusunda ikiye bölündü
Rusya’da koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamındaki karantina uygulamaları 30 Nisandan sonra da aynı şekilde devam etmeli mi? Devlet Başkanı Putin’in video konferans yoluyla görüştüğü virüs uzmanları bu konuda farklı fikirler ortaya attı.

Oluşturma Tarihi: 2020-04-21 09:58:05

Güncelleme Tarihi: 2020-04-21 09:58:05

Rusya'da koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamındaki karantina uygulamaları 30 Nisandan sonra da aynı şekilde devam etmeli mi? Ülkede salgının nasıl bir seyir izlemesi bekleniyor? Devlet Başkanı Putin'in video konferans yoluyla görüştüğü virüs uzmanları bu konuda farklı fikirler ortaya attı.

Kommersant gazetesi, akademisyenlerden birinin (Aleksandr Gintsburg) "Etkili Kovid-19 aşısının bulunduğunu, hayvanlar üzerinde denendiğini, klinik denemelerinin 1 Haziranda başlayacağını kendinden emin şekilde Putin'e söyleyerek herkesi şaşırttığını, ancak diğer diğer akademisyenlerin bu görüşte olmadıklarını" yazdı.

Moskovskiy Komsomolets gazetesinin haberine göre ise, bazı uzmanlar “durumun dramatize edildiğini ve karantina yasaklarının hafifletilmesi gerektiğini” savunurken, kimileri ise sert önlemlerin sürdürülmesinden yana olduklarını söylüyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin bilim insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda ülkede koronavirüs salgınının yayılmaya devam ettiğini belirterek, salgının istihdama ve halkın gelirlerine olan olumsuz etkilerinin ise en aza indirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rusya'da koronavirüs salgınının birçok ülkeye göre daha olumlu seyrettiğini belirten Sağlık Bakanı Bakanı Tatyana Golikova, diğer ülkelerde yalnızca hastalık semptomları gösteren kişilerin testten geçirildiğine, Rusya'da ise hastalarla temasta bulunanların da teste tabi tutulduğuna işaret etti. Golikova, belirti vermeyen vakaların oranın ülke genelinde yüzde 44'e, Moskova'da yüzde 60'a kadar yükseldiği bilgisini paylaştı. 

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ise Moskova'da vaka sayısının ve ağır durumdaki hastaların sayısının azaldığına dikkati çekti. 

Rusya Bilimler Akademisi üyesi ve Rusya Sağlık Bakanlığı Akciğer Hastalıkları Uzmanı Aleksandr Çuçalin, yeni vakaları belirlemek isteyen doktorların koronavirüs ile alerjileri birbirine karıştırmasından endişe ettiğini ifade etti. Bilim insanı, mayıs-haziran aylarında çok sık rastlanan alerjik rinitinin (saman nezlesi) Moskova'da halkın yüzde 20 ila 30'unda görülebildiğini ve koronavirüsle aynı belirtilerle ortaya çıktığını söyledi. 

Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü'nden Nikolay Filatov, yakında çocuk yuvalarının ve okulların açılabileceğini ve inşaatlara izin verilebileceğini öngördü. 

Sağlık Bakanlığı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yuriy Lobzin ise bu öneriye karşı çıkarak karantina önlemlerinin yumuşatılmaması ve bugünkü  uygulamanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya'da karantina önlemleri 30 Nisan tarihine kadar uzatılmıştı.