Dolar

35,4226

Euro

36,3212

Altın

3.063,15

Bist

9.910,61

Sabırsızlık hastalığı | Sabırsızlık neden olur, neyin belirtisidir?

Çağımızın sorusu: Neden bu kadar sabırsızım? Yıllar geçtikçe hız çağına ayak uyduruyoruz ve beraberinde sabırsızlığımız artıyor. Peki ama neden 30 yıl öncesinde bir telefon görüşmesi için dahi saatlerce beklenebiliyorken, şimdilerde mesaja anında dönüş yapılmadığında insanlar sinirlenebiliyor, ne değişti? Sabırsızlık nedir, neden olur, neyin belirtisidir? İşte yanıtı...

9 Ay Önce Güncellendi

2024-05-16 17:07:23

Sabırsızlık hastalığı | Sabırsızlık neden olur, neyin belirtisidir?

Sabırsızlık, bir olayın hemen veya gerçekte olduğundan daha hızlı olmasını isteme durumudur. Kişisel beklentiler, farklı duygular, stres veya insanların işlerinin hızlı bir şekilde yapılmasına alışkın olması gibi faktörlerden kaynaklanabilir.

Sabırsızlık nedir, nasıl anlaşılır?

Bazen sabırsızlık, insanların zamanlarının boşa harcandığını hissettiklerinde veya kendilerini kontrol edemedikleri duyguların içinde bulunduklarında ortaya çıkar. Bununla birlikte kişilik özellikleri de bu olaya katkı sağlar. Bazı insanlar mizacen daha sabırlıyken bazıları çok sabırsızdırlar.

Birçok bilim insanı sabırsızlığın nedenleri üzerinde araştırmalar yapmış ve bu durumu tetikleyebilecek durumları 5 ana maddede sıralamıştır.

  • Bekleme süresi: Bir şey beklerken zamanın yavaşlıyormuş gibi hissedilmesi ve bekleyiş süresinin uzaması sabırsızlanma hissini arttırmaktadır.
  • Belirsizlik: Beklenen durumun ne zaman gerçekleşeceği veya sonucun ne olacağı gibi belirsizlikler de sabırsızlığın artmasına neden olur.
  • Duygu durumu/duygusal durumlar: Stres kaygı ve endişe gibi duygusal durumlar sabırsızlanma hissini tetikler.
  • Kişilik özellikleri: Bazı insanlar doğuştan sabırsız bir yapıya sahip olabilirler. Genellikle daha çabuk harekete geçmeye ve sonuçları hızlı görmeye ihtiyaç duyan yapıları olabilir.
  • Çevresel faktörler: Kendi içerisinde değil, dışarıdan gelen nedenlere bağlı yaşanan olumsuzluklar da sabırsızlığı doğurabilir. Örnek verecek olursak sıra beklemek, kalabalık bir etkinliği beklemek, trafikte kalmak...

Sabırsızlık belirtileri

Gözlem yaparak veya davranışları incelenerek sabırsız insanlar kolaylıkla anlaşılabilir. Bu gözlem için bir uzman olmaya gerek yoktur. Sabırsız insanlar;

  • Sürekli hareket halinde olma, vücudun herhangi bir uzvunu sallama ya da kıpırdatma isteğinde olabilirler.
  • Sabırsızlık bazı insanların yüzüne vurur. Kaşların çatılması, dudakların sıkıştırılması ya da dik dik bakışlar kendini ele verir.
  • Konuşmalarını hızlandırmak, bazı işleri yarıda kesmek ya da aceleci davranmak sabırsız insanların bir özelliği olabilir.
  • Bunun yanı sıra dikkatsizlik ve belli bir süre sonra bazı şeyleri sorgulamaya başlamak da sabırsızlık işaretidir.

Sabırsızlık nasıl kontrol edilir?

Sabırsızlık adına meditasyon yapılabilir ve zihnin sakinleşmesi sağlanabilir. Bunun yanında bekleme adına planlar yapabilir, kendinize belli bir süre koyduktan sonra bu süreyi aşmak adına kendinizi motive edebilirsiniz. Meditasyon dışında kişinin kendisini olumlu düşünmeye sevk etmesi, kendini ödüllendirmeside motive edici bir davranıştır.

Oyun oynamak, kitap okumak veya benzeri hobiler geliştirmek de zihnin rahatlamasını sağlayarak sabırsızlığı ortadan kaldırabilir. Aynı zamanda sabırlı insanlarla etkileşime geçmek ve açık iletişim kurmak da sabırsızlık kontrolünü elinize almanızı sağlar. Bunlarla birlikte stres yönetim tekniklerinide kullanabilirsiniz.

Hayatına oluşabilecek olan olası sonuçları göz önünde bulundurarak, sakinleşmeye ve boşalan o zamanda zihninizi farklı şeylerle meşgul edebilirsiniz.

SON VİDEO HABER

Mavi Vatan'ın yılmaz bekçileri denizle buluştu

Haber Ara