Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

Sağlık Bakanlığı sezaryen oranlarını düşürmek için normal doğumu teşvik ediyor

Sağlık Bakanlığı sezaryen oranlarını azaltmak için harekete geçti! Normal doğum teşviki, rehber ebe dönemi ve sıkı denetimlerle sezaryen oranları düşürülecek.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-04 23:14:32

Sağlık Bakanlığı, sezaryen oranlarının azaltılması amacıyla "Normal Doğum Eylem Planı"nı hayata geçirdi. Bu plan kapsamında, kamu, üniversite ve özel hastanelerde Gebe Okulu kurulması zorunlu olacak, ebelerin yetkileri genişletilecek ve sezaryen ameliyatları daha sıkı denetlenecek. Emine Erdoğan'ın da katıldığı tanıtımda, normal doğumun anne ve bebek sağlığı üzerindeki olumlu etkileri vurgulandı. Ayrıca, anne adaylarının süreç hakkında doğru bilgilere ulaşabilmesi için "Annelik Yolculuğu" mobil uygulaması geliştirilecek.

"REHBER EBE" DÖNEMİ BAŞLIYOR

Bakanlık, doğumhanelerde görevli ebelerin yetkilerini artırarak, tüm doğumhanelerde "rehber ebe" uygulamasını başlatacak. Ayrıca, ebelik eğitimleri güçlendirilecek ve doğumhane çalışanlarına maddi teşvik sağlanacak. Ebeler ve kadın doğum uzmanları, tıbbi hatalı uygulamalara karşı bilgilendirilecek.

DENETİMLER ARTACAK, TOPLUM BİLİNÇLENDİRİLECEK

Sezaryen oranlarının yüksek olduğu hastaneler denetim altına alınacak ve bu hastanelerde aylık ziyaretler yapılacak. Ayrıca, Bakanlık normal doğumun önemi hakkında kamu spotları ve televizyon programları ile toplumu bilinçlendirecek.

Türkiye'de sezaryen oranları alarm veriyor

2022 verilerine göre Türkiye'de sezaryen oranları %62,8'e yükselirken, özel hastanelerde bu oran %78,1'e çıktı. Bakanlık, bu oranları düşürmek için kapsamlı bir eylem planı hazırlayarak sezaryen doğumları azaltmayı hedefliyor.

Haber Ara