Seroloji testi nedir?
Son günlerde özellikle covid-19 pandemisi sebebiyle hayatımıza yoğun bir şekilde giriş yapan virüsler, bireylerin sağlık alanında yaptıkları araştırmaları yoğunlaştırmalarına yol açmaktadır. Sürekli korona virüs tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu düşünen bireyler, özellikle sağlık sorunları sonrasında Seroloji denen testlere başvurmaktadır. Pek çok kişinin anlamını dahi bilmediği bu testler, son zamanlarda sıklıkla araştırılan konu başlıkları arasına girmiştir. Bu testin adını dahi duymamış birçok kişi olduğu varsayılırsa, internette bu konu başlığının bu denli tıklanması gayet normal bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki birçok kez araştırılmış olan Seroloji testinin anlamı nedir? Serolojik testler ne gibi hastalıkları bulmakta kullanılır? Serolojik testler ile incelenen durumlar nelerdir? Seroloji testi hakkında merak edilen bu ve buna benzer tüm detayları sizler için aşağıda derledik.

Oluşturma Tarihi: 2021-10-16 01:19:26

Güncelleme Tarihi: 2021-10-16 01:19:26

Son günlerde özellikle covid-19 pandemisi sebebiyle hayatımıza yoğun bir şekilde giriş yapan virüsler, bireylerin sağlık alanında yaptıkları araştırmaları yoğunlaştırmalarına yol açmaktadır. Sürekli korona virüs tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu düşünen bireyler, özellikle sağlık sorunları sonrasında Seroloji denen testlere başvurmaktadır. Pek çok kişinin anlamını dahi bilmediği bu testler, son zamanlarda sıklıkla araştırılan konu başlıkları arasına girmiştir. Bu testin adını dahi duymamış birçok kişi olduğu varsayılırsa, internette bu konu başlığının bu denli tıklanması gayet normal bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki birçok kez araştırılmış olan Seroloji testinin anlamı nedir? Serolojik testler ne gibi hastalıkları bulmakta kullanılır? Serolojik testler ile incelenen durumlar nelerdir? Seroloji testi hakkında merak edilen bu ve buna benzer tüm detayları sizler için aşağıda derledik.

Seroloji testi aslında nedir?

Sürekli korona virüs tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu düşünen bireyler, özellikle sağlık sorunları sonrasında Seroloji denen testlere başvurmaktadır. Pek çok kişinin anlamını dahi bilmediği bu testler, son zamanlarda sıklıkla araştırılan konu başlıkları arasına girmiştir. Bu testin adını dahi duymamış birçok kişi olduğu varsayılırsa, internette bu konu başlığının bu denli tıklanması gayet normal bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Seroloji adından da anlaşılacağı gibi serum ile alakalı bir şey olduğuna dair ipucu vermektedir. Kelime anlamı serum bilim olan seroloji, serum etki ve imalini konu alan bir alandır. Tıpta sıklıkla başvurulan bu alanın genel mantığı bir şeyleri incelemektir. Seroloji disiplini kendi içerisinde birçok teknik barındırmakla birlikte inceleme ve açığa çıkarma ihtiyaçlarını açığa çıkarmaktadır.

Bir başka deyişle, seroloji mikroorganizmalara karşı üretilen antikor ve koruyucuların varlığının belirlenmesi için kullanılan temel testlerdendir. Kan alım işlemiyle gerçekleştirilen seroloji testi bir bireyin enfeksiyon durumu oluşmuşsa uygulanan bir test çeşididir. Hatta hepatit riski taşıyan bir bireyin bu durumda hepatit olup olmadığı da bu kandan belirlenmektedir. Temel amacı kan içerisinde var olan antikorlarının belirlenmesi ve açığa çıkarmayı sağlamaktır. Serolojik testler, tahmin edeceksinizdir ki laboratuvar ortamında incelenen ve pek çok laboratuvar olanağı sağlayan testlerdir. Serolojik testler duruma göre hazırlanmış olup, her hastalık için farklı seroloji testleri uygulanmaktadır. Bu sayede hastalığın teşhisi sağlanmaktadır. Teşhisi sağlanan hastalığın ise tedavi olanakları da kısmen belli olacağından hastalığı yenme konusunda oldukça büyük bir imkan sunmaktadır.

Seroloji testlerinde sıklıkla bahsedilen durum ise, seroloji testlerinin kategorisel bir ayrıma sahip olmasına rağmen en temel görevinin tüm kategorilerde ortak olan kandaki antikoru aramak ve bu sayede hastalığın teşhisini sağlamaktır. Bahsedilen farklı kategoriler arasındaki bir diğer ortak nokta ise, her kategoride dahi seroloji testinin odak noktasının bağışıklık sistemi sayesinde üretilmiş olan proteinleri araştırmasıdır. Her bir kategoride farklı teknikler uygulanmasına rağmen testlerin uygulanma saatleri konusunda bir ayrım yoktur. Tüm seroloji testleri bulundukları kategoriden bağımsız bir şekilde aynı saat aralıklarında verilebilir.

Seroloji testi aslında neyi incelemektedir?

Seroloji mikroorganizmalara karşı üretilen antikor ve koruyucuların varlığının belirlenmesi için kullanılan temel testlerdendir. Serolojik testler duruma göre hazırlanmış olup, her hastalık için farklı seroloji testleri uygulanmaktadır. Bağışıklık sistemi hakkında bir hayli ipucu veren bu testleri anlamak için bir bireyin hangi sebepten dolayı hastalandığını ve ne açılardan yararlı olduğunu bilmek fayda sağlamaktadır.

Serolojik testler duruma göre hazırlanmış olup, her hastalık için farklı seroloji testleri uygulanmaktadır. Bu sayede hastalığın teşhisi sağlanmaktadır. Teşhisi sağlanan hastalığın ise tedavi olanakları da kısmen belli olacağından hastalığı yenme konusunda oldukça büyük bir imkan sunmaktadır. Genelde gözle görülmeyecek kadar küçük olan antijenler, bağışıklık sisteminde tepki uyandırmakta olup; geniz, ağız ve çatlamakta olan zedelenmiş deri üzerinden vücuda girmektedir. Bu noktada bireyleri negatif yönden etkileyen ve hastalık sebebi olan antijen ve etkenler genel olarak dört tür olan parazitler, mantarlar, virüs ve bakterileri içermektedir. Bağışıklık sistemi ürettiği antikorlar sayesinde yukarıda bahsi geçen antijenlere karşı vücudu koruyan en etkili faktörlerden biridir. Bunu yaparkende vücudu koruyan antikorlar ve sayılan dört antijen türü birleşmekte ve bu zararlı etkenleri devre dışı bırakmayı hedeflemektedir. Doktorların hastaları üzerinde sık sık başvurduğu kan tahlillerinde de alınan kan örneğinden bireylerin sahip olduğu antijen ve antikor çeşitleri belirlenmiş olup, bireyin hangi tür enfeksiyonu vücudunda barındırdığı ve buna karşılık çözümü belirlemesine de bu seroloji testleri olanak sağlamaktadır.

Bağışıklık sisteminin zarar gördüğü dönemlerde ise vücut gereksiz ve o sırada kullanılmayacak antikorlar üreterek yaşamaktadır. Bu dönem otoimmün sıkıntı dönemi olarak da bilinmektedir. Yine hemen hemen aynı sebepler için kullanılan seroloji testleri otoimmünsel sıkıntıları saptamak için yerinde kararlar olmaktadır. Bu sayede hastalığı veya sıkıntıyı kolaycak teşhis eden doktorlar gerekli tedavi veya başa çıkma yöntemini de hastaya iletmektedir.

Seroloji testi sonucunda ulaşılan bilgiler ile nasıl bir yol izlenir?

Seroloji mikroorganizmalara karşı üretilen antikor ve koruyucuların varlığının belirlenmesi için kullanılan temel testlerdendir. Kan alım işlemiyle gerçekleştirilen seroloji testi bir bireyin enfeksiyon durumu oluşmuşsa uygulanan bir test çeşididir. Bu testler sonucunda eğer hasta hali hazırda bir tedavi görüyorsa, öncelikle tedavinin doğru bir seçim olup olmadığı tartışılırken daha sonrasında eğer tedavi uygun bir iyileşme imkanı sunmayacaksa bulunan hastalık için, yeni tedavi ve bakım yöntemleri geliştirilip uygulanmaktadır. Bu noktada ise tedavi şekilleri hastalık çeşidine göre değişim göstermektedir. Örneğin kimi zaman bazı hastalıklarda antibiyotik alımı hastalık seyrini iyi yönlü değiştirirken kimi zaman bu tarz ilaçlar vücutta oluşan enfeksiyonlarla direniş göstermede destek kuvvet olarak kullanılabilir. Tedavi sonucunda ise üst düzey bir durum olmadığı sürece, aldığınız sonuçtan memnun değilseniz doktorunuzdan testi yenilemeyi isteyebilir. Ve kendinizi bu konuda çıkacak sonuç doğrultusunda ikna edebilirsiniz.

Vücutta oluşan mantar, parazit, virüs ve bakteriler zaman içerisinde çoğalabilmektedir, bu durumda vücudun bağışıklık sistemi devamlı çelişkiler yaşar. Kimi zaman bağışıklık sisteminin zarar görmemesi ve hastalıkların vücud içerisinde artmamasını sağlamak adına daha fazla antikor üretebilmekle birlikte; zaman zaman da çoğalan bakteri, parazit, mantar ve virüsler karşısında yenik veya zayıf düşebilmektedir. Fakat genellikle, enfeksiyon ne kadar şiddetli bir şekilde vücuda girdiyse ve enfeksiyona karşı vücudun en savunmasız olduğu anlarda üretilen fazla antikor antijenlerin vücuttan atılmasını ve vücudun eski sağlığına kavuşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda testin otoiümün sorunlara ilişkili antikorları su yüzüne çıkarmasının yanı sıra kronik durumda var olan antikorların da varlığını gün yüzüne çıkarabilmektedir.

Seroloji testi hangi tür hastalıklar için kullanılması gerekli bir test çeşididir?

Sürekli korona virüs tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu düşünen bireyler, özellikle sağlık sorunları sonrasında Seroloji denen testlere başvurmaktadır. Pek çok kişinin anlamını dahi bilmediği bu testler, son zamanlarda sıklıkla araştırılan konu başlıkları arasına girmiştir. Kan yoluyla verilen seroloji testleri sonucunda elde edilen çıktılar doğrultusunda bireylerin vücudunda enfeksiyon olup olmadığını açığa kavuşturmaktadır. Hemen hemen tüm hastalık çeşitleri için kullanılan seroloji testlerinde amaç vücutta bakteri, virüs, parazit ve mantar gibi mikroorganizmalara karşı üretilen antikorların olup olmadığını da araştırmaktadır.