Sevindirici haber ABD’den geldi: Korona aşısı test edilmeye başlandı
Koronavirüs aşısı insanlı testlere başladı. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) geliştirilen aşı, insan üzerinde bügün test edilmeye başlandı.

Oluşturma Tarihi: 2020-03-17 09:44:03

Güncelleme Tarihi: 2020-03-17 09:44:03

Çin'de ortaya ve bütün dünyaya yayılan ölümcül korona salgını etkisini sürdürürken, ABD'den sevindirici haber geldi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) geliştirilen koronavirüs aşısı, insan üzerinde test edilmeye başlandı.

ABD'nin Washington eyaletinde bugün klinik ortamda ilk aşı denemeleri başladı. 

ABD'de korona virüsüne karşı geliştirilen aşı gönüllü olarak deneye katılan bir kadına uygulandı.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsünden (NIAID) yapılan açıklamada, korona virüsüne karşı geliştirilen aşı deneye katılan ilk gönüllüye ilk test uygulandı.

Korona virüsüne karşı geliştirilen aşıyı test eden ilk çalışma Seattle'da bulunan Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirildi. Aşı 43 yaşındaki gönüllü Jennifer Haller'e uygulandı. Haller, "Herke kendisini çaresiz hissediyor. Bu benim için çocuklarım ve diğer insanlar için iyi bir şey yapabilmem adına kolay kolay ele geçirilemeyecek bir fırsat" ifadelerini kullandı.

Ulusal Sağlık Enstitülerinden (NIH) tarafından yapılan açıklamada, "Açık klinik çalışma, yaklaşık 6 hafta boyunca 18 ila 55 yaş arası 45 sağlıklı yetişkin gönüllünün katılımını içerecektir. İlk katılımcı deneysel aşı dozunu aldı" denildi.

“KENDİMİ HARİKA HİSSEDİYORUM”

Aşının ilk denendiği kişinin adı açıklanmazken, 43 yaşında iki çocuk annesi Jennifer Haller olduğu açıklandı.

AP'ye konuşan Haller, "Hepimiz kendimizi çaresiz hissediyoruz. Bu benim açımdan bir şey yapabilmem adına muazzam bir fırsat" dedi. Haller aşı olduktan sonra odadan çıkarken gülümseyerek "Kendimi harika hissediyorum" dedi.  

Gönüllülerin aşının etkili ve güvenli olup olmadığını belirlemek için farklı aşamalardan geçmeleri gerekecek.

ABD'li yetkililer, eğer her şey plana göre giderse, aşının bir veya bir buçuk yıl içinde hazır olacağını belirtiyor.

Aşı NIH bilim adamları ve modern biyoteknoloji şirketi tarafından geliştirildi. Salgınlara Karşı Hazırlık Koalisyonu (CEPI) ise testin uygulanması için fon sağladı. 

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin AP'ye dayandırdığı habere göre ise, deney kapsamında aşı 4 kişi üzerinde test edilmeye başlandı. 

Aşının ilk denendiği kişinin adı açıklanmazken, testlerde yer alan kişilerin herhangi bir risk ile karşı karşıya olmadığı bilgisine yer verildi. 
  
Bilim insanları virüsün genetik kodlarının değiştirildiğini ve bu yüzden deneyde yer alan kişilerin corona virüse bağlı bir sağlık sorunu yaşamayacağı bilgisinin altını çiziyor. 
  
Önümüzdeki günlerde sağlıklı 45 gönüllü denek ile devam edecek olan aşı testlerinin başarıyla sonuçlanması durumunda ilgili federal kurumlardan onay alabilmesi ve halkın kullanımına sunulabilmesi için yetkililer 12 ila 18 ay arasında bir süre öngörüyor.