Sık sık idrara çıkma ne iyi gelir? Çok sık idrara çıkma nedenleri nelerdir?
Sık idrara çıkmanın birçok sebebi olabilir. Direkt olarak bir rahatsızlık olabileceği gibi beraberinde de birçok rahatsızlığı meydana getirebilecek bu durum karşısında hemen bir uzmana başvurmak gerekir. Sık sık idrara çıkma ne iyi gelir? Çok sık idrara çıkma nedenleri nelerdir? İdrar yollarında iltihaba ne iyi gelir? Sık idrara çıkma kaç günde geçer? Sık sık idrara çıkma ne iyi gelir? Çok sık küçük tuvalete gitmek neyin belirtisi? Idrar yolu enfeksiyonu kaç günde iyileşir? Çok sık idrara çıkma nedenleri nelerdir?

Oluşturma Tarihi: 2021-02-10 14:27:40

Güncelleme Tarihi: 2021-02-10 14:27:40

İdrar yapma, vücudun atık sıvılardan kurtulma yoludur. İdrarda su, ürik asit, üre ve toksinler bulunur ve bunlar vücuttan süzülerek dışarı atılırlar. Böbrekler bu süreçte çok büyük önemli bir rol oynar.

İdrar, bir dolgunluk noktasına ve idrar yapma dürtüsüne ulaşana kadar mesanede kalır. Doluluk oranına vardıktan sonraki noktada idrar vücuttan atılır.

İdrar sıklığı, mesane üzerinde çok az kontrole sahip olmak anlamına gelen "idrar kaçırma" ile aynı değildir. İdrar sıklığı sadece daha sık idrara çıkmak için tuvalete gitme ihtiyacı anlamına gelir. İdrar kaçırma ile birlikte ortaya çıkabilir, ancak aynı değildir.

Sık sık idrara çıkma nedenleri nedir? 

Çoğu insanda tipik olarak günde dört ila sekiz kez tuvalete gitmek için uygun oranda idrarı depolayabilir. Sekizden fazla olan ve gece sık sık uyandıran tuvalete gitme ihtiyacı için bir uzmana başvurmak gerekir.

- İlerleyen yaş

- Bazı kanser teedavileri

- Gebelik

- Obezite

- Genetik

- Üretral darlık

- Kabızlık

- İdrar torbası sarkması

- Sistit

- Vajina enfeksiyonu

- Böbrek taşı

- İdrar yolu enfeksiyonu

- Zor doğum

- Şeker hastalığı

- Menepoz

- Prostat

- Tansiyon, şeker, sakinleştirici, idrar sökücü ilaçlar

- Demans

- Sinir sistemi sorunları

- Mesane ve vajina arasında fistül

İdrara çıkma isteğini tetikleyen idrar yolları iltihabına ne iyi gelir?

Yeterli su içmek idrar yolu enfeksiyonunu engelleme ve tedavi etmenin en kolay yöntemidir. Bununla birlikte idrarınızı uzun süre tutmamaya özen gösterin.

C vitamini: Bol c vitamini tüketimi mikropların ölmesine ce vücudun direncinin artmasına sebep olur. Portakal, çilek, limon ve mandalina gibi c vitamini içeren meyveleri bolca tüketin.

Maydanoz: Yapılan araştırmalarda idrar söktürücü besinlerin başında gelen maydanoz çiğ olarak düzenli tüketilmelidir.

Kızılcık suyu: Kızılcık, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen besinlerin başındadır. Doğal asidik özelliğe sahip kızılcık düzenli tüketildiğinde mesanedeki enfeksiyonların yanı sıra vücuttaki bakterileri de vücuttan atar.

Limon suyu: Limon suyu tüketimi idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Limon suyunu içme suyunuza ya da çay gibi içeceklerine damlatabilirsiniz.

Karnabahar kürü: Karnabaharı kaynatıp suyunu içerek idrar yolu enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz. Kaynattığınız karnabaharın suyunu günde üç kere tüketmek enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Sarımsak: Sarımsak antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterilerin üremesini engeller.

Probiyotik: Yoğurt, kefir, peynir ve lahana turşusu gibi probiyotik içeren gıdaları tüketmeye özen gösterin.

İdrar yaptıktan sonra tekrar idrar yapma hissi neden olur?

İdrar yaptıktan sonra tuvalletten çıkamayan ve "sürekli çişim varmış gibi hissediyorum" diyen kişilerin kısa süre içerisinde bir uzmana başvurması gerekir. Bu durum, idrar yollarındaki iltihaplanmadan kaynaklanan bir durum olabilir. 

Bol sıvı ve maydanoz tüketimi rahatlamanızı sağlayacaktır.