Hekimin ve hasta yakınının bu durumu psikolojik rol yapma gibi algılaması ve önemsememesi çok yanlıştır. Hastanın ağrıya sebep olacak etkenleri ortadan kaldırıldıktan sonra mutlaka sinir sistemi de gözden geçirilip tedavi edilmelidir. Aksi taktirde ağrı kronikleşir hasta ve hasta yakını sağlık sektörlerinde maddi kayba uğradıkları gibi bir sonuç da alamazlar.
MİGREN VE GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
En çok görülen iki ağrı türü, migren ve gerilim tipi baş ağrısıdır. Ağrı ve depresyon çok sık görülen evrensel bir yakınmadır. İnsanoğlunun acı ve ızdırap çektiğinin ifadesidir. İkisinde de ruhsal, bedensel ve sosyal süreçler iç içedir. Kısaca depresyon sinir sisteminin nezlesidir diyebiliriz fakat ruh hastalığı kesinlikle değildir. Ruh hali ile ağrı iç içedir ve sinir sistemi bozukluğunda ağrı çok sık görülür. Baş ağrısı bu belirtiler içinden en sık görülenidir. Bu ağrı genellikle enseden başlar ve tüm başa yayılan, sıkıştırma tarzında bir ağrı olup, çift taraflıdır. Ağrı, enseden başladığı gibi başın önünü de tutabilir ve hastalar tarafından başta gerilme ya da kafa üzerinde bir ağırlık hissi olarak tanımlanır. Bulantı ağrıya eşlik edebilir, ağrı kesiciye yanıt vermez, tüm gün boyu sürdüğü gibi stresin arttığı saatlerde daha da artar, hayat kalitesini bozar ve iş verimini de azaltır.
Bu tür hastalarda ilaç tedavisi kaçınılmazdır. Dirençli vakalarda ağrılı bölgeye enjeksiyon yapılabilir. Fizik tedavi ve egzersiz programlarının yanı sıra masaj tedavisi düşünülebilir. Stres azaltma ve gevşeme terapileri ve TMS tedavisi uygulanabilir. TMS tedavisi psikolojik ve nörolojik hastalıklarda kullanılabilen güvenli bir yöntemdir. TMS (Transkraniyal Manyetik Stimülasyon) bir tür manyetik uyarım tedavisidir ve amacı hücre aktivitesini artırıp, elektriksel aktiviteyi düzenlemektir. Stresi azaltarak bedenin yumuşamasına yardımcı olur. TMS tedavisi 2007'de migren için FDA onayı almıştır.
SİNİRSEL DEYİP GEÇME
Tanıda somut bir laboratuvar ve BT, MR bulgusu yoktur. Genellikle bu tür hastalara migren teşhisi konur, sinirsel denip geçiştirilir. Bu hastalıkta tanı ve tedavi çok önemlidir. İnsan anatomisindeki sinir sisteminin rahatsızlığı herkes tarafından normal karşılanmalıdır. Bir örnek verecek olursak, soğuk bir havada ince kıyafetle dışarıya çıkan birinin hasta olma riski nasıl yüksekse, sıkıntıya maruz kalan, stresli işlerde çalışan, aşırı üzülen veya sevinen insanların da depresyona girme olasılığı diğerlerine göre daha fazladır. Çünkü sinir sisteminin biyokimyası değişir ve tedavi olmaları şarttır.