Dolar

35,4226

Euro

36,3212

Altın

3.064,70

Bist

9.910,61

Sodyum eksikliği tehlikesi: Bilinç kaybına yol açıyor!

Sodyum eksikliği ciddi nörolojik sorunlara neden olabilir! Baş dönmesi, kas krampları ve bilinç kaybı gibi belirtileri ciddiye alın, zamanında tedavi için hekime başvurun.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-09-25 07:49:40

Sodyum eksikliği tehlikesi: Bilinç kaybına yol açıyor!

Sodyum eksikliği (hiponatremi), vücudun elektrolit dengesini bozarak baş dönmesi, yorgunluk, kas krampları gibi ciddi belirtilere yol açabilen ve genellikle fark edilmeden ilerleyen bir sağlık sorunudur. Özellikle aşırı terleme ve su tüketimi ile ortaya çıkan bu durum, yaşlılar ve yoğun egzersiz yapanlar için büyük risk taşır. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yener Gün, bu duruma ilişkin önemli bilgiler verdi ve sodyum eksikliğinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

BULANTI, KUSMA, BİLİNÇ BULANIKLIĞI

Sodyum eksikliğinin vücutta nasıl bir etkisi olduğunu açıklayan Dr. Yener Gün, “Vücuttaki sodyum değerinin normali 135-145 mEq/L arasındadır. Eğer bu değer 135 mEq/L'nin altına düşerse, hastada bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı ve uykuya meyil gibi belirtiler görülür” dedi. Gün, sodyum eksikliğinin özellikle bilinç bulanıklığı gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

KİŞİYE NEREDE OLDUĞUNU UNUTTURUYOR!

Sodyum eksikliği, sinir sistemini de doğrudan etkiliyor. Uzman Dr. Yener Gün, “Sodyum değeri çok düştüğünde beyin hücrelerinde ödem oluşabilir ve bu da kişinin kendini, nerede olduğunu unutmasına neden olabilir. Baş dönmesi, bilinç kaybı gibi ciddi nörolojik problemlere yol açabilir” diyerek sinir sistemine olan etkisini vurguladı.

HÜCRELERİN İYİ ÇALIŞMASI İÇİN MÜHİM

Sodyumun, yalnızca sinir sistemi değil, hücre sağlığı için de önemli olduğunun altını çizen Dr. Gün, “Sadece sodyum değil, tüm elektrolitler vücut sağlığı için önemlidir. Vücutta ozmotik basınç dengesi ve hücrelerin sağlıklı çalışabilmesi için elektrolit dengesinin korunması gerekir” dedi. Özellikle hücre sağlığı açısından sodyumun normal seviyelerde tutulmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

SIVI KAYBI SODYUM EKSİKLİĞİNE YOL AÇAR!

Sodyum eksikliğinin sebeplerinden birinin sıvı kaybı olduğuna dikkat çeken Dr. Yener Gün, “Sodyum eksikliği kolay oluşan bir durum değildir. Ancak yeterli sıvı alınmaması ya da aşırı terleme gibi durumlar bu eksikliğe yol açabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında, sıvı kaybına karşı dikkatli olunmalıdır” diyerek sıvı tüketiminin önemine vurgu yaptı. Kronik ilaç kullanımı da sodyum eksikliğine neden olabilir. Bu durumda ilaç değişikliği yapılması gerekebilir.

SOFRA TUZU ÇÖZÜM DEĞİL!

Birçok kişinin sodyum eksikliğini gidermek için daha fazla tuz tüketmenin yeterli olduğunu düşündüğünü belirten Gün, “Sodyum eksikliği, tuz tüketimiyle doğrudan ilişkili değildir. Vücut, hormonlarla sodyum seviyesini dengeler. Bu nedenle fazla tuz tüketimini önermiyoruz” diyerek sofra tuzunun bu durumu çözmeyeceğini ifade etti.

EN SAĞLIKLI ÇÖZÜM DAMAR YOLU TAKİBİ

Sodyum eksikliği tedavisinde en sağlıklı yolun damar yolu ile yapılan tedavi olduğunu belirten Dr. Yener Gün, “Ağızdan sodyum takviyesi almak mümkün ancak doz ayarlamak zor olduğu için damar yolu ile tedavi daha güvenlidir. Eğer sodyum eksikliği belirtileri varsa mutlaka bir hekime başvurulmalı ve uygun tetkikler yapılmalıdır” diyerek erken teşhisin önemine değindi.

Haber Ara