Dolar

35,4492

Euro

36,2687

Altın

3.059,92

Bist

9.910,61

Sol eli kullanmanın faydası

Gün içerisinde sürekli kullanılan el yerine, zaman zaman diğer elin kullanılması, beyni güçlendirerek, hafızayı kuvvetlendiriyor. Alışkanlığın dışına çıkılarak farklı elle yazılan yazı ya da diş fırçalanması beyin tembelliğini önlüyor.

9 Ay Önce Güncellendi

2024-05-17 21:18:35

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali İhsan Baysal, dünya yaşlı nüfusun her geçen gün yükseldiğini, buna bağlı olarak da özellikle yaşlılarda görülen azheimer hastalığının görülme sıklığının arttığını söyledi.

Alzheimerın 85 yaşın üstündeki her 4-5 kişiden birinde görüldüğünü ifade eden Baysal, hastalığın tam olarak tedavi edilemediğini ancak kimi ilaçlarla yaşam kalitesinin artırıldığını belirtti.

"SOL ELLE DİŞ FIRÇALAMAK, YAZI YAZMAK"

Baysal, özellikle alzheimer hastalarının zihinlerini olabildiğince aktif tutması, bunun için beynin sürekli çalıştırılması gerektiğini vurgulayarak, bunda amacın beynin kullanılmayan bölümlerinin çalıştırılması olduğunu dile getirdi.

Bu konuda en faydalı zihinsel aktivitenin "yeni bir lisan öğrenmeye çalışmak" olduğuna dikkati çeken Baysal, "Bunun için çalışmalar yapmak çok yararlı olur. Aynı şekilde daha önce uğraşılmamış bir hobiyle ilgilenmek de çok fayda sağlayacaktır" diye konuştu.

Baysal, "bulmaca çözmek, zeka oyunları oynamak, tavla, briç ve satrancın en kolay yapılabilen beyin geliştiricileri olduğuna" işaret etti. Beyin cimnastiği için alışkanlıkların tersine çevrilmesinin de iyi bir yol olduğunu vurgulayan Baysal, "Bunun için her zaman kullanılan el yerine diğer el kullanılabilir, dişler sağ elle fırçalanırken sol elle yapılmaya çalışılabilir. Aynı şekilde farklı elle yazı yazmaya çalışılabilir. Hatta, sağ elle yazı yazan bir kişinin günde yarım saat sol elle yazı yazmaya çalışması oldukça faydalıdır.

Okuma yapmanın da alzheimer hastalarına sunulan önerilerden biri olduğunu ifade eden Baysal, bu kişilerin sürekli okumaya çalışmalarının beyni güçlendirdiğini bildirdi.

"BU KİŞİLER, SOSYAL ORTAMDAN UZAKLAŞTIRILMAMALI"

Baysal, bir başka konunun da sosyal aktiviteler olduğunu anlatarak, alzheimer hastalarının eve kapatılmasının ya da sosyal ortamlardan uzaklaştırılmalarının çok yanlış olduğuna dikkati çekti. Bu hastaların, mutlaka yeni arkadaşlar edinmelerine yardımcı olunması gerektiğini dile getiren Baysal, alzheimer hastalarının eski arkadaşlarıyla da düzenli bir araya getirilmeye çalışılmasının önemli olduğunu söyledi. Baysal, alzheimer hastalarının yakınlarının tüm bu aktivitelerde yardımcı olması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Elbette sayılan bu aktivieteleri hastanın tek başına yapması mümkün olmayabilir. Hastaya karşı sakin, duyarlı ve yönlendirici olarak birlikte yürümek, oyun oynamak, fiziksel ve zihinsel aktiviteler için hastaya vakit ayırmak gerekir. Bu arada hasta yakınları da kendi pisikolojik sağlıklarını korumak için kendilerine de zaman ayırmayı unutmamalı."

"FİZİKSEL EGZERSİZ DE BEYİN SAĞLIĞINI KORUYOR"

Düzenli fiziksel aktivitenin vücut sağlığı açısından faydalı olduğunu aktaran Baysal, bunun için haftada 3 ya da 5 gün tempolu yürüyüş yapılmasının en iyi aktivite olduğunu söyledi.

Yürüyüş süresinin 1 saat, 5 gün yürüyecekler için 30 dakika yapılmasının uygun olduğunu ifade eden Baysal, "Bu yürüyüşlerin sportif olması, özel ayakkabı ve kıyafetle yapılması gerekir. Fayda sağlanabilmesi için yürüyüş sırasında biraz terlenması gereklidir" diye konuştu.

Haber Ara