Sputnik V'in alkol uyarısına Rusların tepkisi: Yeni yılda içki içmek kutsaldır
Rus Sputnik V aşısı, Covid-19 aşısının etkili olabilmesi için aşı olacak kişinin ilk doz öncesinde 14 gün ve sonrasında da 42 gün hiçbir şekilde alkol almaması gerektiğini açıklayınca bazı Rus vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi

Oluşturma Tarihi: 2020-12-09 20:52:11

Güncelleme Tarihi: 2020-12-09 20:52:11

Rusya'dan aşı olacaklara 'iki ay alkol kullanmayın' çağrısı

Başbakan yardımcısı Tatyana Golikova ve Ulusal Başhekim Anna Popova yaptıkları açıklamalarda aşıyla bağışıklık sisteminde virüse karşı güçlü bir savunma mekanizmasının oluşmasında alkolün olumsuz etkisinin belirlendiğini söylediler.

Rusya'nın Sputnik V adını verdiği aşı, iki kademeli olarak gerçekleşiyor. Birinci ve ikinci aşı arasında 3 hafta zaman geçmesi gerekiyor. Bağışıklık sisteminin, virüse karşı azami savunmayı sağlayabilmesi ikinci aşıdan 21 gün sonra gerçekleşiyor.

Başbakan yardımcısı Tatyana Golikova birinci aşı öncesinde iki hafta, iki aşı arasındaki 21 gün ve ikinci aşı sonrasındaki 21 gün olmak üzere toplam iki ay süresince aşı olacak kişinin alkol almaması ve bağışıklık sistemine etki yapabilecek ilaçlardan kesinlikle uzak durması gerektiğini belirtti.

“24.000 gönüllü üzerinde denendi”

Sağlık bakanlığı başdanışmanı Sergey Glagolev, Rusya'da aşının 24.000 gönüllü üzerinde denendiğini, deneklerin yüzde 10'unda bir tür "grip sendromu" görüldüğünü, bunun da yorgunluk ve 38 dereceye ulaşmayan hafif ateşle kendini gösterdiğini söyledi.

Glagolev ikinci aşıdan üç hafta sonra insan bünyesinde Covid'e karşı % 92 oranında bir savunma oluştuğunu belirtti. Sağlık bakanlığı başdanışmanı, deneklerden alınan sonuçlara göre aşı olanlar arasında daha sonra Covid'e yakalanma olasılığının % 0,5 olduğunun da altını çizdi. Ancak aşı hastalığa karşı en fazla 6 ay süren bir savunma mekanizması yaratıyor.

Glagolev önümüzdeki haftalarda uluslararası tıp camiası yayın organlarında Rus aşısının klinik deney sonuçlarının yayınlanmaya başlanacağını da söyledi.

Rusya Federal Biyolojik Tıp Ajansı (FMBA) ve Rusya Uzay Ajansı (Roskosmos) Rus kozmonotlarının ve uzay üssü çalışanlarının da aşılanacağını açıkladı.

Rus vatandaşların tepkisi: Yeni yılda içki içmek kutsaldır

Rusya'da 2003'ten bu yana alkol tüketimi keskin bir şekilde düşüş belirmesine rağmen, Ruslar dünyada en fazla alkol tüketen ülkeler arasında gösteriliyor.

Reuters'in haberine göre bazı Rus vatandaşları alkolle ilgili aşı açıklamalarına tepki gösterdi. Moskova'da ikamet eden Elena Kriven, Noel tatilini kastederek "Bu beni gerçekten rahatsız ediyor. 80 gün boyunca içki içemeyecek durumda değilim, özellikle bayram döneminde alkolü bırakmanın vücut üzerindeki stresi aşının (yan etkilerinden) ve iddia edilen faydalarından daha kötü olacağını düşünüyorum” dedi.

Pek çok Rus, 2021'in ilk 10 gününü, daha yüksek alkol kullanımıyla ilişkili bir dönem olan yurtiçi veya yurtdışında dinlenerek geçirecek.

Bir başka Rus vatandaşı olan Pavel Goriachkin ise Facebook'ta, "İlk önce (alkol azaltma hakkında) konuşmalıydınız. Ülkemizdeki çoğu insan için kesinlikle imkansız" diye yazdı.

Başka bir kullanıcı Konstantin Roninyo şunları yazdı:

“Nadiren içmeme rağmen ben bile buna kaydolmayacağım. Yeni yılda içki içmek kutsaldır!”

"Kulaklarımdan antikorlar çıkıyor"

Diğerleri çelişkili tavsiyelerin ve kendi deneyimlerinin Popova'nın tavsiyelerine uymaya gerek olmadığını gösterdiğini söyledi.

İsim vermek istemeyen bir Moskova sakini ise, "Birinci ve ikinci vurulması arasında yarın gelmeyecek gibi içki içtim, kulaklarımdan antikorlar çıkıyor" dedi.