Strep A Belirtileri ve Tedavisi
Kış aylarında özellikle okula giden çocuklarda görülen salgın hastalıklarda önemli bir artış olduğu gözlendi. Yaşam kaybı ile sonuçlanabilen salgın, ailelerde endişelere yol açtı. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu Strep A hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Oluşturma Tarihi: 2023-03-02 13:32:20

Güncelleme Tarihi: 2023-03-02 13:32:20

Hastalığın başlangıcına dair bilgiler veren Sönmezoğlu, “İngiltere dışında bazı Avrupa ülkeleri (Fransa, İrlanda, Hollanda, İsveç), 2022'de, özellikle Eylül ayından bu yana, 10 yaşın altındaki çocuklar arasında invaziv A Grubu streptokok (iGAS- Strep A) hastalığı vakalarının sayısında artış olduğunu bildirildi. Aynı dönemde, Fransa, İrlanda ve Hollanda da dahil olmak üzere başka Avrupa ülkelerinden de 10 yaşın altındaki çocuklarda strep A hastalığıyla ilişkili yaşam kayıpları da bildirildi. Fransa ve İngiltere'de, çocuklarda gözlemlenen strep A vakalarının sayısı, aynı aylarda pandemi öncesi seviyelerin birkaç katı oldu.

İngiltere Sağlık Güvenliği Kurumu (UKHSA), 2017- 2018 arası aynı dönemde 4 bin 672 olan streptokokal kızıl hastalığı bildiriminin 2022-2023 de 33 bin 836'e çıktığını duyurdu. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri'nde de Kasım 2022'den sonra çocuk yaş gruplarında Strep A'ya bağlı farenjit ve kızıl hastalık bildirimlerinin artması ile CDC sağlık otoritelerine uyarı yaptı” dedi.

Strep A'nın Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtilerine dair açıklamalarda bulunan Sönmezoğlu, “A Grubu streptokoklar, yaygın bir infeksiyon nedenidir ve en sık boğaz ağrısı, orta kulak iltihabı, kızıl ve bademcik iltihabına neden olur. Belirli durumlarda, özellikle yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde infeksiyon yayılabilir ve kan zehirlenmesi, menenjit ve toksik şok sendromu gibi ciddi durumlara neden olabilir.

Strep A bakterileri, okul çağındaki çocuklarda bakteriyel farenjitin en yaygın nedenidir. Strep A enfeksiyonları genellikle boğaz ağrısı, baş ağrısı ve ateş gibi hafif hastalıklara ve ince, kırmızı bir döküntüye (kızıl ateşi) neden olur. GAS farenjiti insidansı genellikle Avrupa'da kış aylarında ve ilkbaharın başlarında zirve yapar. Anaokullarında ve okullarda salgınlar sıklıkla rapor edilmektedir. GAS farenjiti, hızlı antijen testi ve/veya boğaz kültürü ile teşhis edilir, antibiyotik ve destekleyici bakım ile tedavi edilir” şeklinde konuştu.

Fark Etmek Kolay Değil

Hastalığın belirtilerinin diğer solunum yolu enfeksiyonlarından ayrılmasının kolay olmadığını ifade eden Sönmezoğlu, “Ancak şiddetli boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, dirençli yüksek ateş, baş ağrısı ve eklem ağrıları olan, genel durumu kötüleşme eğiliminde olan çocuklarda tetikte olunmalı ve sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Strep A Virüsünde Kimler Risk Altında?

Salgında risk altında bulunan kişileri açıklayan Sönmezoğlu, “Nadir durumlarda GAS bakterileri, strep A hastalığı olarak bilinen ve bakteriyemi, pnömoni veya deri ve kemik enfeksiyonu (selülit, osteomiyelit, nekrotizan fasiit) şeklinde ortaya çıkabilen ciddi, yaşamı tehdit eden bir enfeksiyona da neden olabilir. Suçiçeği (suçiçeği) veya grip gibi viral enfeksiyonları olan çocuklar, strep A hastalığına yakalanma açısından daha yüksek risk altındadır” ifadelerini kullandı.

Salgına Karşı Alınacak Önlemler

Salgından korunmaya ilişkin alınması gereken önlemlere de değinen Sönmezoğlu, “Tüm Avrupa ülkeleri, özellikle şu anda Avrupa'da meydana gelen solunum yolu virüsü dolaşımındaki artış göz önüne alındığında, çocuklar arasındaki benzer vaka artışına karşı tetikte olmalıdır. Enfeksiyonlar başlangıçta çok özgül olmayan belirtilerle (ateş, genel yorgunluk, iştahsızlık) ortaya çıkabilir, ancak özellikle çocuklarda hızla ciddi hastalığa ilerleyebilir. Bu nedenle anne baba ve okul yetkilileri endişe verici belirtilerin farkında olmalı ve kötüleşmesi durumunda ileri değerlendirmeye yönlendirmelidir. Viral hastalıkların önlenmesi, strep A hastalığı riskini azaltmada önemli olabileceğinden, mevsimsel grip ve COVID-19'a karşı aşılama da teşvik edilmelidir.

Yeterli el ve solunum hijyeninin yanı sıra iyi iç mekan havalandırması, bu kış mevsiminde önemli koruyucu önlemler olarak vurgulanmaya devam edilmelidir. Strep A enfeksiyonlarının rapor edildiği okullar ve diğer eğitim kurumları, oyuncaklar ve sık dokunulan yüzeyler için temizlik ve dezenfeksiyon talimatlarına uymalıdır” dedi.