Süper bakteriler: Küresel sağlık alarmı!

Süper bakterilerin tehdit oluşturduğu, önümüzdeki 25 yılda 39 milyon insanın ölümüne yol açabileceği tahmin ediliyor. Harekete geçilmezse, bu senaryo gerçek olabilir.

2024-09-23 14:28:59

Antibiyotiklere dirençli süper bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların, önümüzdeki 25 yılda dünya genelinde 39 milyon insanın ölümüne yol açabileceği öngörülüyor. Bu kasvetli senaryonun önlenmesi için acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

KÜRESEL SAĞLIK TEHDİDİ

Antibiyotiklere direnç kazanarak tedavi edilmesi zorlaşan süper bakteriler, küresel sağlık açısından artan bir tehdit olarak değerlendiriliyor. “The Lancet” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 1990-2021 yılları arasında antimikrobiyal direnç (AMR) nedeniyle yılda bir milyondan fazla insan hayatını kaybetti.

YAŞLILARDA ARTAN RİSK

Araştırma, süper bakterilerin yol açtığı 5 yaş altı çocuk ölümlerinin son 30 yılda %50 azaldığını, bunun bebeklerde enfeksiyonları önleme önlemlerinin iyileştirilmesiyle gerçekleştiğini belirtti. Ancak yaşlı nüfusun enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelmesiyle, 70 yaş üstü ölümlerde %80'den fazla bir artış görüldü.

KASVETLİ GÖRÜNTÜLER

Süper bakterilerin neden olduğu MRSA enfeksiyonları, 2021'de 130 bine çıkarak 30 yıl öncesine göre iki katına ulaştı. Yeni araştırmalar, ilaca dayanıklı süper bakterilerin 2050'ye kadar dünyada 39 milyon insanın ölümüne neden olacağını tahmin ediyor.

TEHDİTİN ARTAN GÖRÜNTÜSÜ

ABD merkezli Sağlık Ölçümleri Enstitüsü'nden ortak yazar Mohsen Naghavi, “Bu bulgular, antimikrobiyal direncin onlarca yıldır bir küresel sağlık tehdidi olduğunu ve bu tehdidin giderek arttığını ortaya koyuyor.” dedi. Araştırma, 204 ülke ve bölgedeki 520 milyon kişinin sağlık verilerini içeriyor.

ÖLÜMLER YÜZDE 146 ARTIŞ GÖSTERİYOR

Araştırmacılar, antimikrobiyal dirençten kaynaklanan ölümlerin 2050'ye kadar yılda yaklaşık iki milyona ulaşacağını, 70 yaş üstü kişilerde ise bu oranın %146 artacağını tahmin etti. Ancak, dünya genelinde enfeksiyon tedavisi ve antimikrobiyal ilaçlara erişimin iyileştirilmesi durumunda, 92 milyon insanın hayatının kurtulabileceği bildirildi.

Süper bakteriler: Küresel sağlık alarmı!

Gereksiz müdahale hayatı tehlikeye atıyor

Covid XEC: yeni varyant alarmı! Belirtileri ve durumu nedir?

Gıda ambalajlarından kimyasal tehlike!

Ömür boyu şeker yemeden yaşanabilir

Türkiye’nin Alzheimer raporu açıklandı! Hangi bölgeler risk altında?