Dolar

34,5553

Euro

36,2452

Altın

2.964,19

Bist

9.549,89

Suriye'deki korona salgını, rejimi tedirgin ediyor!

Uzun yıllardır süren savaş, yaptırımlar ve ekonomik krizle karşı karşıya kalan Suriye’nin, rejimin bir türlü kabul etmediği büyük bir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına maruz kaldığı iddia ediliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-28 11:27:46

Suriye'deki korona salgını, rejimi tedirgin ediyor!

Uzun yıllardır süren savaş, yaptırımlar ve ekonomik krizle karşı karşıya kalan Suriye'nin, rejimin bir türlü kabul etmediği büyük bir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına maruz kaldığı iddia ediliyor.

Foreign Policy dergisi, ülkedeki salgının tahmin edilenden büyük olduğunu ifade ederek, rejimin bunu reddetme gerekçelerinin göründüğünden daha karmaşık olduğunu bildirdi.

20 Temmuz akşamı, ateşi düşmeyen ve durumu ağır olan Enas el-Abdullah Şam'daki Müçtehid Hastanesi'ne gitti. Ancak Abdullah, 12 saat içinde hayatını kaybetti ve kısa bir süre sonra başkent yakınlarındaki çölde bulunan Necha mezarlığına gömüldü.

Necha, rejimin kötü şöhrete sahip hapishanelerinde hayatını kaybeden yüzbinlerce kurbanının gömdüğü mezarlık olarak biliniyor.

Ancak son zamanlarda internette dolaşan uydu görüntülerine göre burası artık koronavirüsten ölen Suriyelilerin ebedi dinlenme yerine dönüştü.

Doktorlar, Abdullah'a korona bulaştığını söylerken, devlet yetkilileri de hayatını kaybederek gömüldüğünü doğruladı. Ancak ölüm belgesinde ölüm nedeninin zatürre yazıyor olması ailesinin kafasını karıştı.

Abdullah, koronavirüs hastaları için donatılmış olduğu iddia edilen Şam'daki büyük hastanede solunum cihazlarının yetersiz olması nedeniyle öldü.

Abdullah'ın kardeşi isminin gizli kalması koşuluyla Foreign Policy dergisine yaptığı açıklamada, “Doktorlar ilk başta onu solunum cihazına bağladı ancak daha sonra cihazını bir başka hasta için alıp götürdü. Ölümüne neden olan buydu. Devletin rakamları düşük tutabilmek için doktorlardan gerçek sebebi gizlemelerini isteyip istemediğini bilmiyoruz. Ancak yaşananlar çok kafa karıştırıcı. Ama daha fazlasını söyleyemem, buradaki durumumuzu biliyorsunuz” dedi.

Suriye rejimine göre ülkede 2 bin 300'den fazla kişide koronavirüs tespit edildi ve 98 kişi hayatını kaybetti.

Ancak aile üyelerinin koronavirüsten öldüğünden şüphelenen, koronavirüse yakalandıklarını bildirmekten korkanlar ve sağlık çalışanları da dahil olmak üzere birçok Suriyeli, toplam vakaların açıklanandan çok daha fazla olduğuna inanıyor.

Söz konusu Suriyeliler, koronavirüs hastalarıyla teması olan kişilere test yapılmamasının yanı sıra hastaları kurtarmak için gereken temel sağlık ekipmanlarının eksikliğinden şikayet ediyor.

Şam'da en az altı üst düzey din adamı, üç gazeteci, iki yargıç ve Suriye Anayasa Komitesi'nin birkaç üyesinde koronavirüs tespit edildiği biliniyor.

Virüsün kontrolsüz yayıldığına dair daha fazla kanıt olarak, Ürdün, Suriye'deki vakalarda yaşanan ani artışın ardından Şam'dan yaklaşık 70 mil uzaklıktaki kuzey sınır kapısını kapattı.

Foreign Policy dergisi, Abdullah'ın yaşadığı Şam'ın el-Meydan (Midan) bölgesine giderek, karantinada yüzlerce kişinin olduğunu öğrendi.

Dergi muhabiri, bölge sakinlerinin evde karantinaya girmeyi tercih ettiğini ve devlet hastanelerinden mümkün olduğunca uzak durmayı tercih ettikleri bilgisine erişti.

Abdullah'ın komşularından biri, “Karantina merkezleri sivillerin işkence gördüğü ve ölüme terk edildiği gözaltı merkezleri gibidir” diyerek, korktuklarını söyledi.

Suriye'de açıklanan resmi vaka sayısının düşük olmasının nedenlerinden biri, hastalık semptomu taşıyanların korkudan bunu yetkililere bildirmemesi oldu.

Bunlardan birçoğu, siyasi görüşleri nedeniyle yetkililer tarafından fark edilmek istemediklerini veya harap olmuş sağlık merkezlerinde ölüme terk edilmekten korktuklarını söyledi. 

Ancak gerçek vaka sayısının ortaya çıkmasındaki en büyük engel, devletin sorunla yüzleşmeyi sistematik olarak reddetmesi oldu.

Dergiye konuşan iki kaynak, Şam çevresindeki bölgenin İran Devrim Muhafızları ve Lübnan Hizbullah'ı unsurlarıyla dolu olduğunu söyledi.

Eski bir Suriyeli diplomat olan Bessam Barabandi, koronavirüsün İranlı ziyaretçiler aracılığıyla Suriye'ye geldiğini iddia etti.

Barabandi, “Koronavirüs vakaları rejimin meşruiyetini etkiliyor. Rejimi destekleyenler ‘yiyecek ve elektrik sağlayamıyorsunuz. Şimdi de virüs yüzünden ölüyoruz' diyecekler. Bu nedenle rejim rakamları düşük tutuyor” şeklinde yorum yaptı.

Şam rejimi, Mart ayında erken tecrit tedbirleri uygularken, ekonomik zorluklar nedeniyle bunu hızla kaldırdı.

Kaynak: Şarkul Avsat

Haber Ara