Takıntı ve vesveseden kurtulmanın yolları
Bazıları için hata yapma korkusu ölümden beterdir. Onlar için her şey doğru ve düzgün olmak zorundadır. Kimseyi kırmamalı, kimseyi üzmemeli ve kendi içlerinde bile en ufak bir hataya bile yer kalmamalıdır. Ama öyle bir an gelir ki hata yapmaktan bu kadar korkan kişinin zihnine bir düşünce virüs gibi yapışır ve bu kişi bu düşünceden dolayı çok rahatsız olur.

Oluşturma Tarihi: 2021-01-11 11:43:23

Güncelleme Tarihi: 2021-01-11 11:43:23

Genelde bu rahatsız edici düşünce aslında olan bir olay hakkında değil, ya öyle yaparsam, ya öyle olursa, ya başıma böyle şeyler gelirse ya da sevdiklerimin başına böyle şeyler gelirse gibi olumsuz ve bazen kişi tarafından iğrenç, rahatsız edici ve korkunç görünen düşünceler olur. Sonrasında kişi bu düşüncelerden kurtulmaya çalıştıkça da kısır bir döngüye dönüşür ve kişi bu düşünce batağına saplanır kalır.

Bu takıntılı düşüncelerden nasıl kurtulabilirsin?

Öncelikle sizi rahatsız eden düşünceyi bir ele alın. Aklınıza gelen olumsuz düşünceyi, başınıza gelmiş gibi en ince ayrıntısına kadar düşünün. Bunu düzenli olarak her gün yapmaya çalışın. Bu şekilde düşündükten sonra, bu olumsuz düşünce aklınıza geldikten sonra size daha az rahatsızlık vermeye başlayacaktır. Elbette ki ilk başta bu çok zordur ve size korku verebilir. Sanki düşündüğünüz zaman gerçek olacakmış gibi hissedebilirsiniz. Ama şunu unutmayın ki bir şeyi düşünüyor olmak onu istediğiniz anlamına gelmez. Bu sebepten düşünmekten korkmayın.

Düşüncelerin, düşünce olduğunu asla unutmamalısınız. Zihninde binlerce opsiyon, binlerce kombinasyon var.  Özellikle siz hayatınızda neye önem veriyorsanız, takıntılar da oradan peydah olur.

Takıntılı düşüncelerin yoğunlaştığı ve yükseldiği zamanlar vardır. O anda etrafındakilere sormak ve onay almak isteyebilirsiniz.Her takıntılı düşünce geldiğinde sürekli onay alma çabası yaşıyor, internetten araştırmaya, kaydı ve korkularınla ilgili kitaplar okumaya başlamış olabilirsiniz. Etrafındakilere kendinle ilgili kaygı ve korkularını sorarak, onların durumun öyle olmadığını söylemeleri, onlardan onay almak sizi kısa süre de olsa rahatlatacaktır. Ancak bu bir süre sonra bağımlılık haline dönüşecektir. Bu sebepten takıntılı düşünceler geldiğinde o yükselen kaygı ve korkularınıza direnmelisiniz. Ne kadar direnebilirseniz, ne kadar sormaz ve onay almazsanız o kadar iyi. Unutmayın ki insanlar kaygı ve korkularından dolayı delirmez ya da ölmez. Siz sabrınızı ve dirayetinizi koruduğunuz sürece kaygı ve korkularınız da ne kadar yükselirse yükselsin bir süre sonra azalacaktır. Sizin yapmanız gereken bu onay alma bağımlılığından kurtulmak için, kaygı ve korkularınıza direnmek. İnternetten araştırmayacaksınız, kitaplara bakmayacaksınız, etrafınızdaki insanlara sormayacaksınız ve belli bir süre sonra o kaygının azaldığını hissedeceksiniz.

Takıntılı düşüncelerden kurtulmanın bir yolu da yer değiştirme yöntemidir. Yani kaygının arttığını hissettiğiniz anda kendinizi o düşünceden kurtulmaya çalışarak farklı şeylere odaklanmaya çalışmak. Kaçtıkça ve başka bir şeye odaklanmaya çalıştıkça aslında daha çok onu düşünürsünüz. Aslında sağlıksız olan şey o takıntılı düşünceyi zihninden atmaya çalışmaktır. Zihninizden atmayın, sadece takıntılı düşünce geldiğinde cevap vermeyin. Yani kaygınıza nötr kalmayı deneyin, başka bir şeyle ilgilenin. O düşüncenin yerini başka bir şeyle ilgilenerek doldurun. Ancak daha sonra sizin belirlediğiniz bir zamanda düşünme egzersizini yapın. Bu ilk başlarda kolay olmasa da zaman içinde bu beceriyi kazanacaksınız.

Takıntılı düşüncelerle uğraşmak zordur. Söylemesi kolay ama yaşaması zordur. Önemli olan bundan kurtulmak için disiplinli olmak ve vazgeçmemektir. Bu süreçte sabırlı ve dirayetli olmak sizin düşüncelerinize galip gelmenizde en önemli etken olacaktır. Elbette ki bu konuda bir uzmandan yardım almak her zaman faydalı olacaktır.