Dolar

35,4819

Euro

36,6917

Altın

3.063,36

Bist

9.708,16

Tiroid Biyopsisi

Tiroit bezinde meydana gelen risk oluşturan nodüllerin incelenmesi için uygulanan bir yöntem olan tiroid biyopsisi uygulaması kişilerin tiroid kanseri olup olmadıklarına dair tanı koyan bir işlemdir. Bu işlem ile hastanın tiroidinde var olan şüphe oluşturan nodüllerden doku ya da hücre örneği alınarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvara gönderilen doku örneğinin incelenmesi sonucunda kişinin kanser olup olmadığına dair tanı konulmaktadır.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-16 12:18:37

Tiroid Biyopsisi

Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Tiroid biyopsisi işlemi sırasında şüphe oluşturan nodülden biyopsi iğnesi ile doku ya da hücre örneği alınır. Alınan bu doku ve hücre örneği laboratuvara gönderilip incelenir. İncelenen doku örneği sonuçlarına göre kişinin tiroid kanseri olup olmadığı tanısı konularak hastanın durumuna göre tedavi süreci planı hazırlanır. Yani tiroid biyopsisi işlemi tiroid kanseri teşhis ve tanısı için uygulanan bir uygulamadır.

Tiroid Bezi Nedir?

Tiroid bezi nefes borusunun hemen yanında yani trakeanın ön kısmında yer almaktadır. 25-40 gram ağırlığında olan tiroid bezinin şekli kelebeğe benzer. Boyutunun küçük olmasına rağmen tiroid bezinin vücuda salgılamış olduğu hormonlar ile vücut pek çok işlevini yerine getirir.

Tiroit Biyopsisi Neden Yapılır?

Hastaya uygulanan tiroid biyopsisi işlemi, tiroid bezinde meydana gelen nodülün iyi huylu ya da kötü huylu olduğunun tanısının konulması ve kişinin tiroid kanseri olup olmadığını belirlemek için uygulanır. Tiroid biyopsisi ile kişinin tiroid bezinde olan nodüller incelenip eğer kötü huyluysa kişiye kanser tanısı konularak gerekli tedavi süreci planlanır. Rutin kontrollerde uygulanan tiroid biyopsisi işlemi ile erken tanı konulan kişilerde erken tedaviye başlanarak hastalık süreci daha planlı bir şekilde sürdürülür.

Mamografi Nedir?

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin tanısının tam ve net bir şekilde konulmasını sağlayan bir işlem olan mamografi oldukça önemli bir yöntemdir. Dünya üzerinde her 8 kadından birinde görülen meme kanseri, özellikle 40 yaş üstündeki kadınlarda daha sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Mamografi uygulaması ile kesin tanı konulabilen bu kanser hastalığının tanı sonrasında tedavi süreci belirlenir. Ayrıca mamografi yöntemi radyolojik bir tanı yöntemi olup meme kanseri riski taşıyan kadınlara uygulanan bir yöntemdir.

Mamografi Neden Çekilir?

Özellikle 40 yaş üzerinde bulunan kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olan meme kanserinin tanısının konulması için tercih edilen bir işlem olan mamografi yöntemi rutin meme kanseri kontrollerinde uygulandığı sürece erken kanser tanısına ve paralel olarak da erken tedaviye neden olmaktadır.

Dijital Mamografi Nedir?

Dijital mamografi uygulaması, kadınlarda meme kanseri tarama ve tanı koyma amacı ile kullanılan radyolojik yöntemdir. Bu mamografi uygulaması sırasında elde edilen görüntüler film olarak da basılabilmektedir.

Mamografinin Faydası Nedir?

Meme kanserinin tanısının konulması açısından özellikle 40 yaş üstündeki kadınlara uygulanan mamografi uygulaması sırasında kişinin kanser olup olmadığı tanısı konulur. Bu uygulama ile meme kanserine erken teşhis konularak hastalığın tedavi süreci belirlenir.

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Özellikle ileri yaştaki erkeklerde en sık görülen kanser türü olan prostat kanserinin net ve kesin bir şekilde tanısı prostat biyopsisi işlemi ile konulmaktadır. Prostat biyopsisi iki farklı uygulanma yolu bulunan bir işlem olup hastaya uygulanan her iki yolda da makat bölgesinden kalın bağırsağa bir ultrason probu sokularak prostat sınırları belirlenir. Bu şekilde alınan doku örneği laboratuvara gönderilerek kişinin kanser olup olmadığına dair tanı konulur.

Prostat Biyopsisi Neden Yapılır?

İleri yaştaki erkeklerde görülme olasılığı yüksek ola prostat kanserinin tanısı net bir şekilde prostat biyopsisi işlemi ile konulur. Bu işlem sonrası hastalara konulan tanı ile erken tedavi yöntemleri uygulanarak hastalığın tedavi süreci planlanır.

Prostat Biyopsi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlemden sonra hastanın ilk 6 saat boyunca dinlenmesi gerekir. Prostat biyopsisi sonrasında pelvik bölgesinde hafif ağrı görülebilmektedir. Aynı zamanda işlem sonrasında hastanın idrarında ilk 5 gün kanama görülmesi de olası bir durumdur.

Prostat Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

Prostat biyopsisi işleminin klasik prostat biyopsisi ve füzyon prostat biyopsisi olarak iki farklı türü bulunur. Bu prostat biyopsisi uygulamalarında hastaya mevcut durumuna göre prostat kanseri tanısı konulmaktadır.

SON VİDEO HABER

Saadet, Gelecek ve DEVA üçlüsü 'Yeni Yol' grubunu duyurdu

Haber Ara