Dünya genelinde yaklaşık 48 milyon çift gebe kalmada problem yaşarken bu sorunu aşmak için de tıbbi çözüm arayışında.
Türkiye'de yılda yaklaşık 42 bin tüp bebek tedavisi gerçekleştiriliyor.
Türkiye, bu sayıyla dünya sıralamasında 9, Avrupa sıralamasında 6'ncı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2 milyon çift, bebek sahibi olamıyor ya da olmakta zorluk yaşıyor. Kadın ya da erkekten kaynaklanan sağlık sorunları nedeniyle çocuksuzluk sorununu çözmek isteyen çiftler de çarelerini tüp bebek merkezlerinde arıyor.
Tedaviye kaç kez ve kim başvurabilir?
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun düzenlemeleri kapsamında; 5510 sayılı Kanun gereği "Evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısının" tüp bebek tedavisi, en fazla 3 deneme ile sınırlı olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu'nca sağlanıyor.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları tarafından tıbben uygun görülmesi, kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması, sağlık hizmeti sunucularından sağlık kurulu raporu alınması, uygulamanın yapıldığı tıbbi merkezin Kurum ile sözleşme yapmış olması, eşlerden birinin en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması gerekiyor
Katılım payı alınır mı?
Tüp bebek tedavisinde tedavinin yapıldığı tüp bebek merkezince ilk deneme için verilen hizmetin yüzde 30'u, ikinci denemede yüzde 25'i, üçüncü denemede ise yüzde 20'si oranında kişilerden katılım payı alınmaktadır.
Tüp bebek tedavisi ne kadara mal olur?
Tüp bebek tedavi fiyatları ilden ile ve klinikten kliniğe değişmekle beraber 2020 ortalama 8000-15000 TL arasına mal olmaktadır. Tüp bebek tedavi maliyetini artıran en önemli başka bir faktör ise ilaç fiyatları. Tüp bebek tedavisinde ilaçlar ortalama 2500-3500 TL civarında tutmaktadır.
Tüp bebek tedavisinin riskleri var mı?
Tüp bebek tedavisinin en önemli riski ovaryan hiperstimulasyon sendromudur (OHSS). Bunun dışında yumurta toplama işlemi esnasında nadir de olsa bağırsak yaralanması, mesane yaralanması gibi riskler görülebilir.
Tüp bebek şansı yüzde kaç?
Tüp bebek şansı yüzde 40-60 civarındadır. Ancak bu oran çiftin özelliklerine göre artabilir veya azalabilir.
Kimlerden katılım payı alınmaz?
Harp malullüğü aylık almakta olan harp malullerinin kendileri ve bunların eşleri, Aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre malullük aylığı almakta olan vazife malullerinin kendileri ile bunların eşleri,
vazife malulü olarak aylık almakta olan vazife malullerinden ise başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olanların kendileri ile bunların eşlerinden katılım payı alınmaz.
İlik nakli durumunda "başvuru"
Hasta çocuk sahibi olup, tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve tıbben zorunlu görülmesi halinde bu çocuğun tedavisi amaçlı preimplantasyon genetik tarama yapılarak uygun kök hücre vericisi kardeş doğmasına yönelik olarak, bünyesinde kemik iliği transplantasyon merkezi bulunan üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucuları sağlık kurulları tarafından hasta çocuk adına düzenlenen bu durumların belirtildiği genetik uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak yapılan IVF tedavilerine ilişkin giderler Kurumca karşılanmaktadır. Hasta çocuğunuzun tedavisi için bu şartlarda tüp bebek tedavisi karşılanmakta.
Aşılama için ayrı, tüp bebek için ayrı hakkı var mı?
Intra Uterin Inseminasyon (aşılama) en az 2 deneme yapıldıktan sonra (IVF) Tüp bebek tedavisi ne geçilebilir.Tüp bebek tedavisi ise 3 kezle sınırlı olup birbirlerinden ayrı tedavilerdir. Bu tedaviler birbirlerinin deneme sayısından bağımsızdırlar.
Belli bir yaş tercihi var mı?
Tüp bebek tedavisinde Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması gerekmekte. IVF tedavisine başlanan kadının IVF uygulama tarihinde (embriyo transferinin yapıldığı tarih) 41 yaşından gün almış olması durumunda, IVF tedavisine ait bedeller Kurumca karşılanmaz. Ancak kadının 41 yaşından gün aldığı tarihten önce düzenlenmiş geçerli sağlık raporunun bulunması ve rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmiş olması durumunda, IVF tedavisine ilişkin sağlık hizmetleri Kurumca karşılanır.
Kaç deneme yapılabilir?
Kurum tüp bebek tedavisinde en fazla 3 deneme karşılanmakta.
Erkeğin azoospermisi olması durumunda son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun belgelenmesi şartı aranmıyor
Evlatlık çocuğunuz var ise...
Tüp bebek tedavisinde evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmama koşulu bulunmaktadır. Diğer bir ifadeyle evlat edinilmiş çocuk olması tüp bebek tedavisine engel değil.Kurumla sözleşmeli olmayan bir sağlık kurumunda tüp bebek tedavisi yaptırılırsa Kurumca herhangi bir ödeme yapılmaz.IVF tedavisi için gerekli sağlık kurulu raporu; üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında, iki kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi ve bir üroloji uzman hekiminin katılımı ile düzenlenir