Dolar

35,4226

Euro

36,3212

Altın

3.064,70

Bist

9.910,61

Türkiye’nin Alzheimer raporu açıklandı! Hangi bölgeler risk altında?

Türkiye’nin Alzheimer Haritası yayımlandı! Marmara, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde Alzheimer riski yüksek! Kronik hastalıklarla güçlü bağlantısı olan Alzheimer, erken teşhisle %40 oranında önlenebilir ya da geciktirilebilir.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-09-21 16:52:00

Türkiye’nin Alzheimer raporu açıklandı! Hangi bölgeler risk altında?

Sağlık Bakanlığı verileri ile hazırlanan Türkiye Alzheimer Haritası, Alzheimer hastalığının özellikle Marmara, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde ortalamanın üzerinde seyrettiğini ortaya koydu. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında açıklanan raporda, Alzheimer'ın hipertansiyon, diyabet ve hiperlipidemi gibi kronik hastalıklarla olan güçlü ilişkisi vurgulandı.

ALZHEIMER HASTALIĞI ÖNLENEBİLİR Mİ?

Raporda, Alzheimer'ın %40 oranında önlenebilir ya da geciktirilebilir bir hastalık olduğu ifade edildi. Özellikle kronik hastalıkların erken teşhisi ile Alzheimer riskinin azaltılabileceğine dikkat çekildi. Kronik rahatsızlıkların kontrol altına alınmasının hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceği belirtilirken, erken teşhisin hayati öneme sahip olduğu kaydedildi.

İLK BELİRTİLER 10 YIL ÖNCEDEN GÖRÜLEBİLİR

Alzheimer hastalığının ilk belirtilerinin, semptomlar ortaya çıkmadan yaklaşık 10 yıl öncesinden beyinde görülebileceği belirtildi. Raporda ayrıca serebral hipometabolizma gibi nörolojik değişimlerin hastalığı erken dönemde işaret edebileceği ifade edildi.

ALZHEIMER İLE İLGİLİ ÇARPICI VERİLER

Raporda, Alzheimer tanısı almış ve hayatını kaybeden hastaların %41,43'ü, demans tanısı almış hastaların ise %39,51'i tanı aldıktan sonraki 12 ay içinde vefat etmiştir. Ayrıca Alzheimer hastalarının %10,75'i ve demans hastalarının %8,86'sı, tanı konulduktan sonraki ilk ay içinde hayatını kaybetmiştir.

Milliyet

Haber Ara