TIMETURK | HABER MERKEZİ
Avusturya'da Greenpeace tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, dünyaca tanınmış markaların ürünlerinde kanserojen oldukları bilinen 3-MCPD ve glisidil ester gibi kimyasallar bulunduğu ortaya çıktı (1, 2).
Çikolata, margarin, şekerleme, hazır çorba, kek gibi besinlerle ilgili testler yetkili bir laboratuvar olan Agentur für Ernährungssicherheit (AGES) tarafından yapıldı.
Özellikle Milka çilekli çikolata, Alsan biyo-margarin ve küp şeklindeki Rama'da çok yüksek miktarlarda 3-MCPD esterleri bulunduğu belirlendi.
GREENPEACE WARNT: GESUNDHEİTSGEFAHR DURCH GİFTİGES PALMÖL
Muhtemel kanserojenler sınıfında yer alan her iki kimyasal da palm yağı üretimi sırasında yüksek sıcaklıklar kullanılması sonucunda oluşuyor.
Bunlar için kanunlarla belirlenmiş sınırlar olmamakla beraber 3-MCPD' nin günde kilo başına 0.8 mikrogramdan fazla alınması riskli kabul ediliyor.
Buna göre, 13.5 kiloluk bir çocuğun günlük 3-MCPD sınır değerini aşması için Milka çikolatadan iki parçadan az yemesi bile kȃfi geliyor.
Greenpeace, bunun dışında yüzlerce hazır gıdada palm yağı bulunduğu ikazını da yapıyor.
Glisidil ester de EFSA tarafından mümkün olduğu kadar az alınması tavsiye edilen bir kimyasal.
GREENPEACE'DE UYARILAR
Greenpeace kapsamlı testler yapılmasını ve sıkı kanuni sınır değerleri belirlenmesini, üreticilerin de palm yağını azaltmalarını ve palm yağsız alternatifler sunmalarını istiyor.
Greenpeace tüketicilerin hazır gıda paketleri üzerindeki etiketlerin dikkatle incelenmesini ve palm yağı ihtiva edenlerinden uzak durmalarını tavsiye ediyor.
GELELİM NETİCEYE
Greenpeace' nin uzmanlarından Herwig Schuster'in, “test edilen ürünlerin Almanya ve başka ülkelerde de bulunmakla beraber sonuçların sadece Avusturya için geçerli olduğunu” bildiren sözleri yüreğime su serpti.
Ben, bizdeki hiçbir üründe kanserojen kimyasallar bulunan palm yağı kullanıldığına ihtimal vermiyor, çikolatamı, gofretimi, bisküvilerimi, margarinimi, hazır çorbamı afiyetle yiyip içiyorum.
Avusturyalılar için üzülmektan başka yapabileceğim bir şey yok.
Kaynaklar: http://www.geo.de/natur/nachhaltigkeit/17419-rtkl-lebensmittelsicherheit-greenpeace-warnt-gesundheitsgefahr-durch
https://kurier.at/genuss/greenpeace-supermaerkte-fuehren-im-schnitt-800-produkte-mit-palmoel/288.977.052